Kada se saksijsko cveće unosi u kuću

Kada se temperatura spusti ispod 10 stepeni, vreme je da se sobno, tropsko i mediteransko cveće unese u zatvoren prostor. Neke biljke mogu da ostanu napolju do prvih mrazeva.

Premeštanje saksija je uvek zahtevan posao, ali kada ga valjano uradite, vaše biljke će lepo prezimeti. Ako imate zastakljenu terasu, većina saksija može na njoj i da ostane. Stavite ih na zid, a za to će vam dobro doći jednostavne police ili dekorativni držači. Biljke osetljive na hladnoću ipak unesite u kuću.

Sobne biljke treba da budu što bliže prozoru, kako bi se privikavale na dane u kojima će biti sve manje svetlosti. Istovremeno, držite ih dalje od radijatora, peći i drugih izvora toplote. Prilikom raspoređivanja povedite računa da svaka biljka ima dovoljno prostora za neometani rast. Pre unošenja biljaka u zatvoreni prostor, uklonite suvo lišće sa nje i biljku istuširajte pod laganim mlazom vode.

Cveće koje je i leto provelo u stanu ili kući prebrišite vlažnom krpom i na taj način otklonite prašinu sa listova koja smanjuje redukciju svetlosti.

Tokom leta neke biljke sadimo u zemlju zajedno sa saksijama. Na taj način sprečavamo takozvano kuvanje korena, pogotovo za one biljke koje zahtevaju da budu non-stop na suncu kao što je to bogumila.

Zimi kada te biljke treba da se prebace u zatvoren prostor, pri vađenju iz zemlje ne oštećuje se njihov koren.

Važna stavka u pripremi biljaka za jesen odnosi se i na prehranjivanje. Ono se isključivo vrši početkom jeseni, kako bi se biljka fiziološki pripremila za zimu. Prilikom kupovine, vodite računa da koncentracija azota bude manja, a fosfora i kalijuma veća. Najbolje je upotrebiti organske preparate sa ekstraktom algi i aminokiselina.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.04.2024.

Festival cveća i meda počinje sutra evo i gde

05.04.2024.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca