Koliko ima žena lovaca u Srbiji?

Čovek se još od starijeg kamenog doba bavi lovom. Ova plemenita veština kroz istoriju ljudske civilizacije mahom je bila rezervisana za muškarce. Prema podacima Lovačkog saveza Srbije danas u našoj zemlji ima oko 80.000 registrovanih lovaca. Međutim, malo je poznato da među njima i žena koje sa istom strašću i veštinom idu u lov.

Pre 11 godina sa sedištem u Bečeju osnovan je Damski lovački klub koji okuplja oko 300 žena lovaca iz cele Srbije. Na čelu ovog kluba je Sanja Momčilović Bognič koja je  otkrila kako izgleda biti žena lovac danas u Srbiji.

Kada ste započeli da se bavite lovom?

– Moja ljubav prema lovu potiče od malena. Još u detinjstvu sam išla u lov išla sa dedom. Ja sam i prva žena potpredsednik Lovačkog saveza Vojvodine što je najviša funkcija za jednu damu kod nas do sada. Jedino u Rusiji postoji žena predsednik LS.

Kako funkcioniše vaš klub?

– Žene idu sa svojim matičnim udruženjem u lov, jer sam Damski klub nema svoje lovište. Nekad idemo u gostinjske lovove ako nas pozovu, mada se to vrlo retko organizuje. Od ove godine se malo menja naša godišnja proslava. Prošle godine na Tari ugostile smo žene lovce iz Mađarske, Bugarske, Slovačke, Slovenije. Dolaze nam predstavnici najviših svetskih lovačkih institucija i Svetske lovačke organizacije.

Koliko ima žena lovaca u Srbiji?

– Ima nas oko 300 ali aktivno je negde oko 50 žena lovaca. Ima dosta mladih dama, ili starijih žena koje ne love, ali pomažu na druge načine. U lov se ide sa matičnim klubom i na teritoriji mesta u kome žene žive, a naš klub funkcioniše na nivou države. Damski lovački klub je jedini na svetu koji je direktan član  Svetske lovačke federacije. Ja sam bila jedan od osnivača svetskog damskog kluba „Artemis“ u Svetskoj lovačkoj federaciji.

Koji je cilj vašeg kluba?

– Osnovni cilj Damskog lovačkog kluba je negovanje istorije, kulture i tradicije vezane za lov i lovstvo. Mi imamo nacionalnu nošnju i pratimo sva ta, da kažem istorijsko-kulturna dešavanja, učestvujemo na svim edukativnim kongresima i sastancima.

Kako reaguju muškarci lovci kad vide ženu sa puškom?

– Kako ko. U suštini pozitivno, prevazišli smo te predrasude i podele na muške i ženske lovce. Položaj žena lovaca u Vojvodini je nešto drugačiji i bolji, ima dama  i u rukovodstvu i u komisiji, imamo žena upravnika lovišta, lovnih inspektorki… Moram reći da u LSV imaju jedan lep i kolegijalan pristup ženama, tako je bilo i ranije sad pogotovo. Nadam se da će se na nas ugledati i druga društva i lovni savezi u Srbiji.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.09.2023.

Obaveštenje o sprovedenim konsultacijama u toku izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o divljači i lovstvu

01.09.2023.

Međunarodni sajam lova i ribolova neće biti održan

03.10.2022.

IZLAGAČI KAŽU: „DOLAZIMO I SLEDEĆE GODINE!“

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca