Jesen – vreme za sadnju voćaka

Za uspešnu proizvodnju voćaka je veoma bitna pravilna i pravovremena sadnja. Najbolja je jesenja sadnja koja počinje sa opadanjem lišća, krajem oktobra, kada većke idu u fazu mirovanja. Jame za sadnju mogu se kopati ranije pre sadnje pogotovu ukoliko su teža zemljišta. Pre sadnje sadnice treba pregledati i oštrim dezinfikovanim voćarskim makazama ukloniti suvišne, prekratiti oštećene delove korena uspravno na pravac pružanja korena, tako se pravi najmanja rana. Ostaviti 3-4 korenove žile dužine 15-20cm koje su pravilno raspoređene i dobro obrasle sitnim žilicama. Tako pripremljene sadnice treba držati 12-24 časa u vodi ili još bolje u smeši sveže goveđe balege i ilovače. Dimenzije jame za sadnju treba da budu prečnika 40-60cm x 40-60cm, odnosno na neobrađenom zemljištu jame su znatno veće od jama na parcelama koje se redovno obrađuju

Da bi se obezbedila pravilna dubina voćke trebalo bi saditi sadnom daskom. Sleganjem zemlje, na koje treba obavezno računati, korenov vrat će doći u visinu nivoa zemlje, tj. mesto kalemljenja ne sme biti u zemlji nego 5-10cm iznad površine zemljišta. Prilikom sadnje voćaka, dodati na dno jame mineralno kompleksno đubrivo kao i dobro zgoreo stajnjak pa nabacati zemlju najmanje 10cm i izvršiti sadnju voćaka. Đubrenje je najbolje obaviti prema agrohemijskoj analizi zemljišta, na osnovu uzorkovanja na dve dubine:0-30cm i 30-60cm.

Stajnjak i mineralno đubrivo dodti i po završenoj sadnji oko sadnice u vidu prstena pa pokriti tanjim slojem zemlje. Bez obzira na to kolika je vlažnost zemljišta u koju se sadi, posle zatrpavanja sadnice treba obavezno dobro zaliti sa 10-20l vode i nagrnuti suvu zemlju preko.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

25.06.2024.

Grinje na malini

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca