Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

Cveće zahteva negu i pažnju da bi moglo da napreduje i ulepša dom ili dvorište. Ukoliko ste ljubitelj saksijskog i sobnog bilja sigurno ste se zapitali kako da izaberete najadekvatniju saksiju za vaše cveće. U moru ponuda zaista je teško odabrati koja je najbolja i najzdravija za samu biljku, a da se uz to da se lepo uklopi u ambijent vašeg doma ili bašte.

Nekada su se saksije pravile isključivo od gline i terakote, a danas su u ponudi od najrazličitijih materijala: metalne, plastične, betonske za dvorišta, drvene, staklene, one od biorazgradivog materijala čak i samovodene saksije. Pa kako onda odabrati?

Kako odabrati?

Prilikom izbora saksije prvo o čemu treba da vodite računa je sama biljka i njena veličina. Veće biljke logično zahtevaju više prostora za život odnosno veće saksije. Pre samog izvora važno je da znate gde će vam stajati odnosno da li ćete ih s jeseni unositi u kuću ili podrum ili će tokom cele godine biti napolju. Kako objašnjavaju stručnjaci priliko izbora saksije najvažnija je njena veličina, tačnije dubina kako bi koren biljke imao dovoljno mesta da raste i da se razvija. Druga važna stvar na koju treba da obratite pažnju je drenaža, odnosno da ima pravilno raspoređene rupice na dnu kako bi višak vode mogao da otekne, jer prevelika vlaga šteti korenu i može da dovede do njegovog truljenja a samim tim i do sušenja biljke. Kada je u pitanju materijal svaki ima svoje prednosti i mane. Odabir materijala zavisiće od potreba biljke kako biste joj pružili optimalne uslove za rast i razvoj. Naravno, ne treba zaboraviti ni estetiku odnosno da se saksija lepo uklopi sa stilom i dekoracijom vašeg doma ili bašte.

Najpraktičnije su i najčešće se koriste plastične saksije koje su dostupne u svim bojama i dezenima, vizuelno su lepe na oko, ali i funkcionalne za sobno bilje i spoljno zelenilo. Plastične saksije mogu verno da imitiraju druge materijale, pa ih možete uzeti umesto terakote, ratana, betona, drveta…Lako se uklapaju u okruženje, lagane su, praktične za transport i održavanje, izdržljive i jeftinije u odnosu na saksije od gline ili terakote. Ne treba zaboraviti da plastika zadržava vlagu pa je idealan izbor za sve koji nemaju vremena ili zaboravljaju da zalivaju svoje cveće. Prema savetu stručnjaka biljke i cveće ne bi trebalo saditi u plastične saksije tamne boje posebno ukoliko ih preko leta držite napolju. Tamne  nijanse apsorbuju toplotu i dodatno će zagrejati zemlju što može loše uticati na koren biljke.

Prednosti i mane?

Danas je na tržištu moguće naći saksije od najrazličitijih materijala. Ovo su samo neke od najtraženijih, njihove karakteristike, prednosti i mane.

Terakota saksije: Napravljene su od pečene gline i obično su smeđe boje. Imaju dobru drenažu i dopuštaju korenu biljke da diše, jer imaju odličan protok vazduha. Međutim, voda iz ovih saksija brže isparava pa biljke zahtevaju češće zalivanje.

Keramičke: Najčešće su često izrađene od glazirane keramike i dolaze u različitim bojama i dezenima. Zadržavaju vodu duže od terakota saksija i obično su teže.

Plastične: Prave se od različitih vrsta plastike, lagane, jeftine i dostupne u različitim veličinama i bojama. Imaju dobru drenažu, ali nemaju protok vazduha kao one od terakote. Mogu se koristiti za razne vrste biljaka.

Betonske: Vrlo su teške i najčešće se ne pomeraju sa mesta gde su jednom postavljene. Imaju rustičan izgled, zadržavaju vodu duže i dobre su za biljke koje vole konstantnu vlažnost. Najčešće se koriste za gradske parkove.

Drvene: Estetski su vrlo privlačne i često se koriste za biljke kada želimo da postignemo što prirodniji izgled. Međutim, drvene saksije treba tretirati kako bi se izbeglo truljenje.

Staklene: Poslednjih godina sve su popularnije providne, staklene saksije. Pružaju dobar pregled korena i rasta, dugo zadržavaju vodu ali imaju lošiji protok vazduha.

Viseće: Predviđene su za razne vrste visećih biljaka kao što su lozice, mogu biti vrlo efektne posebno ako su zakačene za grede na tavanici užadima ili metalnim lancem. Idealne su za biljke koje rastu prema dole čime se ne ometa njihov prirodan rast, a pri tome se štedi prostor.

Samovodene saksije: Mogu biti od različitih materijala i imaju ugrađen rezervoar za vodu koji omogućava biljkama da crpe tečnost koliko im je potrebno. Korisne su za ljude koji zaboravljaju da zalijevaju cveće.

Metalne: Prave se od aluminujuma, bakra, cinka, gvožđa ali nisu praktične kao ostale vrste saksija. Metalne saksije mogu postati vrlo vruće ako su izložene direktnom suncu, ili pak hladne tokom zimskih meseci što može uništiti biljku. Ako vam se baš dopadaju onda ih koristite kao spoljnu saksiju odnosno dekoraciju tako što ćete u nju ubaciti cveće posađeno u plastičnoj saksiji kako biste zaštitili biljku od propadanja.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Cvet simbol ljubavi

21.04.2024.

Festival cveća i meda počinje sutra evo i gde

11.04.2024.

Cvet koji raste u inat

05.04.2024.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren

03.04.2024.

Bašta u srcu grada

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca