KORIŠĆENJE BIOREGULATORA U SPREČAVANJU OPADANJA PLODOVA JABUKE PRED BERBU

Plodovi nekih sorti jabuke, kao što su Jonagold, Crveni delišes, Ajdared, Breburn i dr. produkuju velike količine etilena i sklone su opadanju plodova neposredno pred berbu. Za sprečavanje ove pojave mogu se koristiti sledeće grupe preparata:

NAA – naftil sirćetna kiselina

AVG – aminoetoksivinilglicin (Re Tain)

MCP – metilciklopropen

NAA je najstarije od postojećih sredstava i može se primeniti jednokratno i višekratno. Odlaže opadanje plodova za 10 do 14 dana. Nedostatak NAA je što podstiče produkciju etilena koji uzrokuje omekšavanje plodova. Efekat se pojačava pri toplom vremenu, većoj koncentraciji i povećanom broju tretmana.

AVG deluje tako što redukuje sintezu etilena. Dobra osobina je što se može primenjivati kako kod jabučastih, tako i kod koštičavih voćaka. Nedostatak mu je odlaganje razvoja dopunske boje ploda kod obojenih sorti. Kombinacijom AVG i NAA pojačava se efekat kod sprečavanja opadanja plodova kod sorti Crveni i Zlatni delišes u odnosu na pojedinačne tretmane preparatima sa ovim aktivnim materijama.

MCP deluje preko interakcije sa receptorima etilena i tako usporava proces dozrevanja plodova i produkcije etilena u njima. Preparat za korišćenje u polju Harvista 13SC sprečava opadanje plodova pred berbu. Primenjuje se od 3 do 21 dan pre planiranog termina berbe. Može odložiti planirani okvir berbe od 7 do 14 dana uz zadržavanje dobre čvrstoće ploda. Preparat je efikasan kod jabučastog voća. Kod koštičavih voćaka efikasan je samo kod šljive, dok kod breskve i nektarine nije pokazao rezultate. Preparat takođe ublažava neke fiziološke bolesti koje se javljaju tokom dozrevanja, a izazvane su etilenom (kao što je skald). Primena MCP-a u koncentraciji 625 do 900µl/l sprečava pojavu površinskog skalda kod sorti Greni Smit i Crveni delišes.

Bioregulatori koji su bezbedni za upotrebu mogu se koristiti u voćarstvu za regulisanje mnogih fizioloških procesa. Nestručna primena može imati negativne posledice po ekonomičnost proizvodnje. Samo neki od pomenutih bioregulatora su regustrovani za upotrebu u Srbiji, tako da je neophodna registracija i drugih bioregulatora u proizvodnji voća.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

26.06.2024.

LETNJI RADOVI U RODNIM ZASADIMA JABUKE

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca