Kako znati gde posaditi malinu

Za uspeh i rentabilnost jedne voćarske proizvodnje najvažniji prvi koraci su siguran izbor adekvatne, odgovarajuće zemljišne parcele, koja će omogućiti i naredne poslove isplativim.

U našim predelima malini najviše odgovaraju blago nagnuti severni i osojni položaji, zaklonjeni i u blizini bukovih šuma.

Za sve feno faze u plodonošenju maline, kao i za vitalnost celog izdanka posebno je važna predkultura, odnosno iskorišćavanje tog zemljišta u ranijem periodu. Korisne predkulture za ove zasade su mahunarke( grašak, pasulj, boranija, soja), a loše predkulture su lucerka, krompir, paradajz, zbog prenošenja truležnica i virusa na koren maline, kao i prenošenja gljivice Verticilium albo-atrum. Ukoliko se zasadi podižu na neobrađivanim parcelama, pod šumom ili ranijim vinogradima, od samog zasada maline u dužem periodu ne bi trebalo očekivati rentabilniji prihod. Takođe, ukoliko je takva parcela zakorovljena više godina, trebalo bi prethodno koristiti totalne herbicide (što je opravdano samo pre zasnivanja malinjaka), kao i insekticide (protiv grčice majskog gundelja).

Parcele koje su prethodno već korišćene u eksploataciji drugog voća, a posebno maline  kao predkulture, trebalo bi „odmarati“ 3-4 godine, uz gajenje određenih ratarskih ili povrtarskih kultura sa gajenjem biljaka za zelenišno đubrenje, neutralisanje starih prouzrokovača bolesti (najviše gljiva i virusa), kao i postojećih štetočina.

Organizacija zemljišne teritorije podrazumeva u izradi projekta posebno: parcelizaciju; izgrađenu putnu mrežu; mogućnosti navodnjavanja (izvorišta vode); rešene imovinsko-pravne odnose; mogućnosti bližeg plasmana plodova, kao i ekonomsko dvorište sa pratećim objektima.

Idealno postavljene parcele su pravougaonog oblika, dužine do 100 metara, sa pravcem pružanja redova sever-jug, (ili severoistok-jugozapad). Glavni putevi rade se normalno na redove u zasadu, a sporedni mogu se pružati paralelno sa redovima maline.

U blizini malinjaka mora postojati nadstrešnica za hladovinu ubranih plodova do transporta.

Veličina zasada, sistem gajenja i sortiment maline uzajamno su povezani sa blizinom potrošačkih centara, odnosno sa radom namenskog kapaciteta za smrzavanje i preradu plodova, a za zasnivanje plantažnih zasada neophodan uslov je i pristupačna radna snaga za berbu.

Kod izbora zemljišta za gajenje maline najpogodnija su duboka, propustljiva, plodna (3-5 % humusa) i slabo kisela zemljišta (pH od 5,5 do 6,5 ), u tipu gajnjača i aluvijuma. Nestrukturna i veoma kisela zemljišta, kao i suviše alkalna, sklona zadržavanju vode, trebalo bi izbegavati za ovu veoma isplativu proizvodnju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

25.06.2024.

Grinje na malini

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca