OPLENAČKE BERBE I SABOR IZVORNOG NARODNOG STVARALAŠTVA U TOPOLI

Postoji još jedna mogućnost da se otkrije tradicija Topole, duh naroda i njegov način života. Ovu manifestaciju Šumadinci jednostavno zovu Vašar u Topoli. Održavanje vašara (panađura) u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. Od daleke 1962. godine, u Topoli se svakog oktobra održava privredno-turistička manifestacija Oplenčka berba. Istovremeno sa ovom svetkovinom traje i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, a sve u čast vina i grožđa. Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola i Turistička organizacija „Oplenac” iz Topole.

U centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada i Oplenca, od 6. do 8. oktobra, jubilarni 60. put biće održana čuvena „Oplenačka berba“.

Ovogodišnji program obuhvatiće kulturno-umetničke nastupe, izložbu pasa u susednom selu Žabare, izbložbu grožđa, voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda Srednje škole „Kralj Petar I“, Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, kao i koncerti Peđe Jovanović i grupe „Van Gog“.

„Oplenačka berba“ je tradicionalna manifestacija koja se održava u Topoli i posvećena je vinu i grožđu. Tokom tri dana, koliko traje manifestacija, na etno štandovima je izloženo voće, grožđe, vino i rakija, a bogato kulturno nasleđe ovog kraja možete upoznati i kroz izložbu starih zanata i rukotvorina.

Uporedo sa „Oplenačkom berbom“ održava se i manifestacija koja pomaže da se očuvaju tradicija i običaji srpskog naroda, a to je Sabor narodnog stvaralaštva. Na saboru nastupaju folklorne i pevačke grupe, koje izvode pesme i igre iz svog kraja. Posebna atrakcija je saborska povorka ulicama Topole, sastavljena od svih učesnika koji posetiocima dele voće, a koju predvode dva konjanika.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.09.2024.

Manifestacija Župska berba, 59. po redu, održaće se od 12. do 15. septembra 2024.

30.08.2024.

Pravilan transport vinskog grožđa

21.08.2024.

Čime zaštititi vinovu lozu od insekata i truleži grožđa

14.08.2024.

Aj berem grožđe, biram tamjaniku

13.08.2024.

Kada je vreme za berbu stonog grožđa

26.06.2024.

Ivana Popović: Zašto je važno osiguranje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca