OPLENAČKE BERBE I SABOR IZVORNOG NARODNOG STVARALAŠTVA U TOPOLI

Postoji još jedna mogućnost da se otkrije tradicija Topole, duh naroda i njegov način života. Ovu manifestaciju Šumadinci jednostavno zovu Vašar u Topoli. Održavanje vašara (panađura) u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. Od daleke 1962. godine, u Topoli se svakog oktobra održava privredno-turistička manifestacija Oplenčka berba. Istovremeno sa ovom svetkovinom traje i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, a sve u čast vina i grožđa. Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola i Turistička organizacija „Oplenac” iz Topole.

U centru Topole, duž glavnih ulica, od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada i Oplenca, od 6. do 8. oktobra, jubilarni 60. put biće održana čuvena „Oplenačka berba“.

Ovogodišnji program obuhvatiće kulturno-umetničke nastupe, izložbu pasa u susednom selu Žabare, izbložbu grožđa, voća i ostalih poljoprivrednih proizvoda Srednje škole „Kralj Petar I“, Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, kao i koncerti Peđe Jovanović i grupe „Van Gog“.

„Oplenačka berba“ je tradicionalna manifestacija koja se održava u Topoli i posvećena je vinu i grožđu. Tokom tri dana, koliko traje manifestacija, na etno štandovima je izloženo voće, grožđe, vino i rakija, a bogato kulturno nasleđe ovog kraja možete upoznati i kroz izložbu starih zanata i rukotvorina.

Uporedo sa „Oplenačkom berbom“ održava se i manifestacija koja pomaže da se očuvaju tradicija i običaji srpskog naroda, a to je Sabor narodnog stvaralaštva. Na saboru nastupaju folklorne i pevačke grupe, koje izvode pesme i igre iz svog kraja. Posebna atrakcija je saborska povorka ulicama Topole, sastavljena od svih učesnika koji posetiocima dele voće, a koju predvode dva konjanika.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

26.06.2024.

Ivana Popović: Zašto je važno osiguranje

01.04.2024.

Dobeljeno 100 seoskih kuća

10.01.2024.

Da li znate koliko je potrebno grožđa za jednu flašu vina?

15.11.2023.

UTICAJ NISKIH TEMPERATURA NA VINOVU LOZU

24.08.2023.

Ovo su najbolja vina za početnike

22.08.2023.

Šta je najprodavanije na Veletržnici

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca