Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST

Udruženje TERRA’S i Otvoreni univerzitet Subotica 11. i 12. Oktobra i ove godine organizuju Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST. Cilj ove tradicionalne 19. po redu manifestacije jeste da se promoviše organska ili ekološka poljoprivreda u Srbiji i regionu kao značajna privredna grana sa aspekta ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

Da bi se razvio ovaj vid proizvodnje, na BIOFEST-u se organizuje izložba i promocija organske hrane, razni skupovi, te nagrađuju najbolji u ovom sektoru.

Panel diskusija

Prvog dana, nakon svečanog otvaranje manifestacije u 11 časova, planirana je panel diskusija na temu: „Sadašnjost i budućnost organske/održive proizvodnje u regionu“. Na skupu će se prezentovati trenutno stanje, ali i predočiti perspektiva održive proizvodnje sa aspekta specifične situacije, posebno ekonomske krize u Evropi. Pokušaće se dati odgovor u kojoj meri će imati uticaj na sprovođenje „zelenih dokumenata”, pa time i na dalje širenje organske proizvodnje, jer je glavni cilj „Evropskog zelenog dogovora“ održiva, klimatski neutralna Evropa do 2050. Panelisti će biti iz Srbije i Hrvatske kao članice EU.

“Dan otvorenih organskih kapija”

Prvog dana manifestacije planiran je obilazak vinograda u periodu konverzije, Ivice Davčika, iz Tavankuta. Pre šest godina je na pola hektara podigao vinograd koji je u trećoj godini prelaznog perioda na organsku proizvodnju. Predsednik je Udruženja vinara Tavankuta preko kojeg se zalaže da se njihova vina nađu na putu vina u našoj zemlji.

Promocija autobiografije “ VITA ORGANICA”

Drugog dana BIOFEST-a, u Eko centru na Paliću u 11 časova počinje promocija autobiografije pod nazivom „VITA ORGANICA“ prof. dr Tereze Horvat Skenderović koja je osnovajući 1990. godine Udruženje TERRA’S ispisala istoriju razvoja organske proizvodnje u regionu. Deo knjige je posvećen aktivnostima  ovog udruženja – „Terrasove 33 godine u Terezinih 70“.

Projekcija eko-dokumentarca

U isto vreme u bioskopskoj sali Eurocinema Otvorenog univerziteta Subotica projekcija ekološkog dokumentarnog filma: „Mali i veliki“, koji je režirao Želimir Gvardiol. Posle više od 23 godine od bombardovanja Srbije od strane NATO pakta, on putuje u traganju za preživelima nakon izvršenog ekocida prouzrokovanog korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom. Film je izazvao veliku pažnju publike kada je prikazan u okviru ECO DOX programa Festivala evropskog filma Palić 2023.

Izložba

Neizostavna dvodnevna izložba organskih proizvoda u holu Otvorenog univerziteta Subotica od 10 do 17 časova. Osim svežih ili prerađenih poljoprivrednih proizvoda, biće izložena bio-zaštitna sredstva i đubriva. I ovoga puta posetioci će moći da dobiju informaciju o mogućnostima onlajn kupovine. Izložba će biti upotpunjena minijaturama umetnice iz Zemuna, Mirjane Antić, novinarke u penziji koja inspiraciju nalazi u prirodi.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.05.2024.

Prvi regionalni vinski festival „Pančevo Wine Weekend“

15.05.2024.

Dijalog o transformaciji prehrambenih sistema

20.03.2024.

Eko fungi farma organskih šampinjona

16.03.2024.

Uživajte u sjajnoj ponudi domaćih zdravih veganskih prozivoda

14.02.2024.

Srpski organski proizvođači nastupaju na prestižnoj smotri

26.12.2023.

Uzgoj voća po pravilima organske proizvodnje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca