Ivana Popović:Ministarstvo se uspešno izborilo i suzbilo afričku kugu svinja

Festival duvan čvaraka Valjevo, održava se danas i sutra u Valjevu, 17. po redu. Preko 250 izlagača, 75 proizvođača koji su spremali čvarke, a posebno veliki broj posetilaca, pokazalo  da je Kolubarski okrug nadaleko poznat po tradiciji mesnih prerađevina.

Prvog dana festivala je organizovano  takmičenje u pravljenju šoder čvaraka,  a u nedelju, drugog dana, svoje umeće pokazaće takmičari u pravljenju duvan čvaraka.

Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja, održava se svake godine u drugoj nedelji oktobra i okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova, od kojih mnogi imaju priliku da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod, koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način. Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže, a potom cede kroz lanenu tkaninu.

Manifestaciju je otvorila Ivana Popović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, i tom prilikom istakla: Ponosna sam što smo se kao Ministarstvo uspešno izborili i suzbili afričku kugu svinja i time omogućili, između ostalog, da se i ovakve manifestacije ove godine održe. Organizatorima čestitam na izuzetno posećenom skupu, a svi koji su danas uživali u delicijama, sigurna sam da su otišli sa pozitivnim utiscima i punim stomacima.

Manifestacija se tradicionalno održava u centru grada, na platou ispred Centra za kulturu, kao i na keju reke Kolubare.

U takmičarskom delu festivala najbolji mesari na keju reke Kolubare se takmiče u pravljenju duvan čvaraka, koje ocenjuje stručni žiri i proglašava pobednike.

Izložbeno-prodajni deo festivala se održava na platou Centra za kulturu, gde posetioci mogu kupiti različite proizvode kao što su med, rakije, vina, zimnice, suhomesnati proizvodi, suveniri, sušeno voće, rukotvorine od drveta…Manifestaciju prati i bogat kulturno-umetnički i zabavni program.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.11.2023.

Važno saopštenje Ministarstva poljoprivrede

27.11.2023.

Raspisan Treći javni poziv u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2023. godini

27.11.2023.

OTVOREN TREĆI JAVNI POZIV PROJEKTA KONKURENTNA POLJOPRIVREDA SRBIJE

20.11.2023.

Raspisan javni poziv za podsticaje za proizvodnju sadnog materijala voćaka, vinove loze, hmelja i ruža

19.11.2023.

Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivrednike na sastanak

15.11.2023.

Jelena Tanasković pisanim putem uputila odgovore na zahteve poljoprivrednika

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca