Kada je vreme za vađenje rena

Ren je višegodišnje povrće koje u prirodnim uslovima svake godine obrazuje podzemno stablo, dužine do 50 cm. Podzemno stablo-koren ima veliki broj spavajućih pupoljaka, spiralno raspoređenih, koji u povoljnim uslovima obrazuju koren i listove. Iz svakog segmenta može da se razvije nova biljka i zato je podzemno stablo organ razmnožavanja, a zbog bogatstva rezervnih materija to je i jestivi deo biljke.

Kod jednogodišnjeg gajenja,  ren se vadi  kasno u jesen, kada biljka uđe u mirovanje a lišće požuti. Može da se vadi i zimi u uslovima kada zemljište nije smrznuto a temperatura je viša od 0°C, kao i u proleće pre nego počne nova vegetacija. Ukoliko reznice  zbog suše ili drugih razloga nisu postigle potrebne dimenzije, usev se ostavlja još jednu godinu. Ren se vadi različitim vadilicama, za krompir, repu ili šargarepu. Izvađeni ren odvozi se u skladište gde se sortira i dorađuje prema potrebi. Prinos  rena može biti 7 – 10 t/ha.

Posle vađenja  koren se čisti od zemlje, odreže se liše, sekundarne reznice ostavljaju se za reprodukciju ili preradu. Nakon pranja pakuje se u gajbice, kutije ili PE vreće. Dorađeni ren može se skladištiti do 6 meseci na temperaturi od 0 – 1°C i relativnoj vlažnosti vazduha od 95 %. Nedorađeni ren može se skladištiti u podrumima i trapovima uz dobru zaštitu od smrzavanja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.07.2024.

Potrebni uslovi za gajenje rotkvice

17.07.2024.

Navodnjavanje paprike

03.07.2024.

Najbolji način gajenja rotkvice

03.07.2024.

Koliko je paradajzu potrebno vode

24.06.2024.

Zaštita povrtarskih useva od puževa

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca