Kada je vreme za setvu pšenice

Treća je dekada oktobra i uskoro ističe optimalni rok za setvu ozime pšenice. Po svemu sudeći setva ove jeseni će uglavnom biti obavljena u novembru, ( kada je reč o teritoriji koju pokriva PSS Knjaževac) iz dva razloga: berba kukuruza još nije potpuno završena, a on je glavni predusev pšenice; usled trenutnih zemljišnih uslova ( veoma suvo zemljište) osnovna obrada nije moguća, čak ni redukovana obrada teškim tanjiračama.

U svakom slučaju preporuka je da kada se steknu povoljni uslovi ratari što pre obave setvu, ne čekajući padavine, jer je posle toga potrebno vreme da se parcele prosuše za osnovnu obradu, a ne znamo da li ćemo čekati nekoliko dana ili nedelja i tako odlažemo setvu. Rok setve je jedina agrotehnička mera koju kasnije ne možemo korigovati, a utiče na prinos i do 30 procenata. Što pre unesti seme u zemljište, a padavine će svakako doći. Nije nužno orati za pšenicu na punu dubinu, ukoliko je za kukuruz, kao predusev, obavljena osnovna obrada na tridesetak cm.

Pšenica veoma dobro reaguje na obradu za predkulturu. Setvenu normu u zakasneloj setvi povećati za oko 0,5 odsto za svaki dan zakašnjenja od optimalnog roka i ukoliko parcela nije dobro usitnjena još desetak procenata . Suve parcele posle setve povaljati valjcima radi boljeg kontakta semena i zemljišta i ravnomernijeg klijanja i nicanja

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

16.07.2024.

Zaštita od kukuruznog plamenca

08.07.2024.

ŽETVA ULJANE REPICE

26.06.2024.

Kako dobro osušiti seno

22.04.2024.

Nedostatak vlage u pšenici

20.02.2024.

LISNA RĐA PŠENICE

15.02.2024.

Ovo su cene na berzi kukuruza i pšenice

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca