Pravilna primena stajnjaka

Stajsko đubrivo predstavlja organsko đubrivo bogato mikroorganizmima čiji se rad aktivira unošenjem u zemljište. Uneta organska materija se mineralizuje a njen produkt su humusne materije. Humus je izuzetno značajan u zemljištu i predstavlja regulator plodnosti zemljišta.Humus utiče na strukturu zemljišta, na vodni, vazdušni i toplotni režim. Teška glinovita zemljišta unošenjem organske materije postaju rastresita a peskovita vezanija i zaštićena od erozije. Mineralizacijom organske materije u zemljištu oslobađaju se biljna hraniva i ugljen-dioksid.

Stajnjak može da se iznosi na parcelu u sva četiri godišnja doba.Iznošenje stajnjaka u letnjem periodu,usled visokih temperatura može da izazove velike gubitke ne samo zbog isparavanja vode i gubitaka amonijaka nego i brze mineralizacije. Đubrenje stajnjakom u jesen, pre osnovne obrade zemljišta,povoljno je jer su gubici pri iznošenju svedeni na minimum. U slučaju tople i vlažne zime i prilikom jesenjeg iznošenjastajnjaka može doći do ispiranja nitrita u dublje slojeve.Pri zimskom iznošenju stajnjak se rastura po snegu ili smrznutom zemljištu. Gubici u to vreme,zbog niskih temperatura, beznačajni su ali su teškoće prilikom zaoravanja.Iznošenje stajnjaka u proleće pre drugih radova je povoljno,jer su gubici hraniva minimalni. Međutim davanjem svežeg stajnjaka u proleće može da izazove azotnu depresiju.

Đubrenje stajnjakom treba organizovati tako da iznošenje,rasturanje i zaoravanje budu sinhronizovani. Stajnjak odmah po rasturanju treba zaorati na odgovarajuću dubinu.Ako  stajnjak kasnije zaore nastaju veliki gubici. Vrednost odmah zaoranog stajnjaka posle rasturanja je 100 %,stajnjaka zaoranog šest sati posle rasturanja 80 %, a stajnjaka zaoranog posle 4 dana posle rasturanja 50 %. Količina unetog stajnjka zavisi od količine kojom raspolaže gazdinstvo, od osobina zemljišta  i klime ali i kvaliteta stajnjaka i zahteva useva. Predložena količina unetog stajnjaka je od 8 – 10 t/ha. Stajnjak je azotno i kalijumovo đubrivo,dok je sadržaj fosfora niži.Iz stajnjaka se najbrže oslobađa kalijum i azot, dok fosfor sporije prelazi u pristupačan oblik. Stajnjak ima produženo dejstvo. Na teškim zemljištima dejstvo stajnjaka traje 4 godine, na ilovačama tri a na lakšim zemljištima 2 godine.

Stajnjak ubrzava aktivnost zemljišne mikroflore, usled čega se popravlja njegova struktura. Mineralizacijom stajnjaka usled aktivnosti aerobnih bakterija, oslobađaju se i biljni hormoni, auksini i vitamini, koji deluju stimulativno na rast i razvoj biljaka.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

16.11.2023.

Đubriva dozvoljena u organskoj proizvodnji

21.02.2023.

Stajnjak se može dobiti na četiri načina evo i kako

28.01.2022.

Skladištenje stajnjaka

21.01.2020.

Odlaganje , čuvanje i primena stajnjaka

03.12.2019.

Koristite ovo đubrivo što više

11.11.2019.

Kada unositi stajnjak

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca