Đubriva dozvoljena u organskoj proizvodnji

U organskoj poljoprivrednoj proizvodnji generalno je zabranjena upotreba sintetičkih đubriva. Umesto toga, poljoprivredni proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom se oslanjaju na prirodne i organske izvore hranljivih materija kako bi obogatili zemljište i pospešili rast biljaka. Ključni principi organske poljoprivrede uključuju zdravlje zemljišta, biodiverzitet i održivost. Evo nekih uobičajeno dozvoljenih đubriva i dopuna zemljišta u organskoj poljoprivredi:

Kompost: Kompost je osnovna komponenta organske poljoprivrede. Pravi se od razložene organske materije kao što su kuhinjski ostaci, ostaci useva i stajnjak. Kompost poboljšava strukturu zemljišta, plodnost i sposobnost zemljišta za zadržavanje vode.

Stajnjak: Životinjsko đubrivo, kada se pravilno kompostira ili odleži, predstavlja vredan izvor hranljivih materija za organske useve. Obezbeđuje esencijalni azot, fosfor i kalijum, kao i organsku materiju za poboljšanje strukture zemljišta.

Pokrovni usevi: Pokrovni usevi, poznati i kao zelenišno đubrivo, uzgajaju se da bi pokrili i zaštitili zemljište tokom perioda kada glavni usevi ne rastu. Kada se ovi pokrovni usevi vrate u zemlju, oni doprinose povećanju organske materije, samim tim povećavaju plodnost zemljišta.

Koštano brašno: Mlevene kosti su izvor fosfora i kalcijuma. Koštano brašno se često koristi kao organsko đubrivo za podsticanje razvoja korena i cvetanja biljaka.

Riblja emulzija: Riblja emulzija se pravi od fermentisanog ribljeg otpada i dobar je izvor azota. Obično se koristi kao tečno đubrivo u organskoj poljoprivredi.

Krvni obrok: Krvavo brašno, dobijeno iz krvi životinja, je bogat izvor azota. Koristi se za brzo povećanje azota biljkama.

 

Kameni fosfat: Kameni fosfat je prirodni mineralni izvor fosfora. Često se koristi kao đubrivo sa sporim oslobađanjem u organskoj poljoprivredi.

Ekstrakti algi: Ekstrakti algi su bogati mikronutrijentima, hormonima rasta i drugim korisnim jedinjenjima. Koriste se za poboljšanje rasta biljaka i poboljšanje otpornosti na stres.

Drveni pepeo: Drveni pepeo od neobrađenog drveta može se koristiti za obezbeđivanje kalijuma i podizanje pH vrednosti zemljišta.

Važno je napomenuti da je u organskoj poljoprivredi naglasak na izgradnji i održavanju zdravog zemljišta kroz prirodne procese. Sintetička hemijska đubriva, genetski modifikovani organizmi (GMO) i sintetički pesticidi generalno nisu dozvoljeni u sertifikovanoj organskoj poljoprivredi. Propisi u vezi sa praksama organske poljoprivrede mogu se razlikovati od zemlje do zemlje, tako da je od suštinskog značaja da se poljoprivredni proizvođači pridržavaju lokalnih standarda i smernica za organsku sertifikaciju.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.10.2023.

Pravilna primena stajnjaka

21.02.2023.

Stajnjak se može dobiti na četiri načina evo i kako

28.01.2022.

Skladištenje stajnjaka

30.01.2020.

Šta se može koristiti kao neorgansko đubrivo

21.01.2020.

Odlaganje , čuvanje i primena stajnjaka

03.12.2019.

Koristite ovo đubrivo što više

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca