12. međunarodni dani energetike i investicija i Sajam ekologije

Novosadski sajam, Grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u partnerstvu sa USAID-ovim projektom „Bolja energija“ i uz Generalnog sponzora Globos osiguranje i Sponzora jubileja Novosadskog sajma Telekom Srbija, organizuju ovogodišnje, dvanaeste po redu Međunarodne dane energetike i investicija od 1. do 2. novembra. U istom terminu biće održan Sajam ekologije koji su podržali Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Gradska uprava za zaštitu životne sredine. Jednodnevni Sajam zapošljavanja biće priređen 1. novembra u Auli Novosadskog sajma u saradnji Grada Novog Sada i Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijale Novi Sad.

-Na ovom mestu i na ovakvim dešavanjima utvrđujemo šta smo do sada uradili. Kada to učinimo onda možemo lako i da određujemo pravce u kojima ćemo dalje delovati. Mi ćemo na Danima energetike i investicija razgovarati na četiri osnovna panela, ali ima mnogo i drugih različitih tema. Prateći situaciju u svetu, ali i državi nije teško zaključiti da je energetika jedna od najaktuelnijih tema o kojoj možemo da slušamo svaki dan, ali još više da razmišljamo, rekao je Nebojša Vojnović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Sektor za investicije i energetiku, na danas održanoj Konferenciji za novinare. – S  jedne strane imamo energetsku krizu u svetu, ali ne možemo da prenebregnemo činjenicu da svako od nas ima sve veću potrebu za energentima. S druge strane naši izvori energije su ograničeni, obrnuto proporcionalni i svaki dan sve manji. Jedino što nam preostaje je da svaki dan radimo na uštedi i na pronalaženju novih, obnovljivih, alternativnih  izvora energije koji su pred nama. Tome ova mesta služe, dodao je Vojnović.

Aktuelan, interesantan i kvalitetan program panela i aktivnosti na Danima energetike i investicija rezultat je saradnje sa projektom „Bolja energija“ Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji, koji je usmeren na unapređenje energetske efikasnosti na nivou opština i na povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije. U fokusu programskog dela ove godine je energetska efikasnost u zgradama i to u zgradama kolektivnog, odnosno zajedničkog stanovanja. – U zgradama kolektivnog stanovanja, gubi se oko 40 odsto energije. Često se u poslednje vreme govori o energetskoj tranziciji u kontekstu velikih elektroenergetskih preduzeća.  Ono što moramo naglasiti, i  glavni razlog zbog kojeg mi ove godine stavljamo potrošača u centar našeg fokusa, je da je energetska tranzicija društva u celini. U centru društva nalazi se pojedinac, u ovom slučaju – potrošač. Energetska efikasnost je straterški prioritet Republike Srbije i smatramo da treba da postane i prioritet svakog građanina, rekla je Lena Bratić, direktorka USAID-ovog Projekta „Bolja energija“.

Jedna od barijera jeste komunikacija između donosica odluka i građana, a izuzetno je bitno da se pronađu stalni kanali komunikacija kojima će informacije stizati do krajnjih korisnika. Upravo je Sajam mesto koje mi prepoznajemo kao takvo, i nadamo se da ćemo u naredne tri godine aktivno raditi  i pratiti zajednički progres. Ove godine možemo da se pohvalimo da imamo prvu kreditnu liniju za stambene zajednice koje planiraju ulaganje u EE kroz Poštansku štedionicu, tako da mi već vidimo konkretan rezultat naše saradnje, a tako planiramo od Sajma, do Sajma. Ove godine pored energetske efikasnosti, u zgradama zajedničkog stanovanja, kroz panele i prezentacije biće obrađene još dve  veoma bitne teme za građane Srbije, a to su: čist vazduh, energetsko siromaštvo i pravdena tranzicija. Građani će imati priliku da čuju šta to država Srbija i druge institucije rade na tome da se zaštite ugroženi potrošači, zaključila je Bratić.

Prvi put se uz Dane energetike i investicija održava i Sajam ekologije i to u Auli i na otvorenom delu Novosadskog sajma. Oblasti su bliske, a neke od tema su i potpuno iste i biće obrađene iz dva različita ugla. Podržava ga Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

– Svi smo svesni značaja ekologije u našoj državi i životne sredine i uske povezanosti energetike i zaštite životne sredine, rekao je Dušan Španović, zamenik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine. – Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je odlučio da ove godine svoj nastup na Sajmu ekolgije fokusira na najmlađe naraštaje – na decu u vaspitno-obrazovnim ustanovama, predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama kroz program koji se odvija već 15 godina, a zove se „Za čistije i zelenije škole Vojvodine“. Naime svake godine Pokrajinski sekretarijat raspisuje javni poziv za učešće u konkursu. Pravo učešća imaju sve vaspitno-obrazovne ustanove sa teritorije AP Vojvodine. Partneri ovog projekta su prve dve godine bila dva pokrajinska sekretarijata i Pokret gorana Vojvodine. Danas, nakon 15 godina, tu je šest pokrajinskih sekretarijata, JP Vojvodinašume, Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Pokret gorana Vojvodine. Drugog novembra, od 12 časova u Sali 2 Kongresnog centra, biće održan Dan otvorenih vrata „Zeleni dijalog sa školama“. Naime, ideja je da sve do sada prijavljene škole, a imamo potvrde njih 36, u direktnom i otvorenom dijalogu dobiju informacije od predstavnika pokrajinskih sekretarijata šta je neophodno sprovesti u okviru programa i kako na najbolji mogi način edukovati decu da čuvamo ono što imamo za čistije okruženje škola i vrtića, da se radi na ozelenjavanju … Generalno da probudimo svest kod dece, istakao je Španović.

Grad partner Međunarodnih dana energetike i investicija i ove godine je Grad Novi Sad. Aktivno učestvuje na obe priredbe. – Grad Novi Sad tradicionalno učestvuje na Sajmu ekologije, a sada ćemo uzeti učešće i na Danima energetike i investicija. Ove godine smo stavili fokus na dve teme – jednu koja se već duži niz godina provlači kao vrlo značajna – promociju bicikla kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva koje ne zagađuje životnu sredinu i koje pozitivno utiče na kvalitet vazduha. Već treću godinu zaredom obezbedili smo putem društveno odgovornih kompanija, 56 bicikala za najbolje učenike novosadskih osnovnih i srednjih škola. Događaj preuzimanja bicikala biće održan 2. novembra, na štandu Gradske uprave za zaštitu životne sredine, u okviru Sajma ekologije, rekla je Bojana Pađen pomoćnik načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine. – Što se tiče obeležavanja Međunarodnih dana energetike i investicija, na štandu Grada će kolege iz Agencije za energetiku prikazati jedan deo opreme za obučavanje učenika na ogledima čija su tema obnovljivi izvori energije. Ono što građane sigurno interesuje jeste da će moći da dobiju informacije o aktuelnim javnim pozivima o sprovođenju mera energetske sanacije. Javni poziv za privredne subjekte, to jest firme koje će raditi energetsku sanaciju stambenih stanova i porodičnih kuća je u toku. Kao i prethodnih godina građani će moći da ostvare subvencije. Veliki deo sredstava smo dobili od Ministarstva rudarstva i energetike, a deo sredstava odvojio je Grad, i ta ulaganja će se samo povećavati narednih godina. Ovih dana očekujemo da se raspiše  javni poziv za građane, a još jedan aktuelni javni poziv danas je raspisan za energetsku sanaciju stambenih zgrada. Priliku da se prijavljuju imaće upravnici stambenih zgrada. Javni poziv se radi u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i EBARD-em, i to sve možete pronaći na sajtu naše Uprave, dodala je Pađen.

-Mi se nadamo da će saradnja sa USAID-om biti tako dobra da ćemo saradnju i produžiti. Već sada se vidi jedan novi dizajn ove priredbe, novi kvalitet i nova tema koja „gađa“ direktno potrošača i sigurni smo da ćemo ove godine napraviti veliki iskorak na 12. međunarodnim danima energetike i investicija. Očekujemo i da Sajam ekologije opravda očekivanja, a kada je reč o povezivanju ovih tema u jedan termin, rekao je Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma. – Svima koji se prijave na Sajmu zapošljavanja, koji Grad Novi Sad i Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Novi Sad, organizuju 1. novembra, u Auli Novosadskog sajma, želimo mnogo sreće. Biće prisutno više od 50 poslodavaca sa ponudom od preko 800 slobodnih radnih mesta. Najveće šanse da pronađu posao imaće operateri u proizvodnji, trgovci, knjigovođe, turistički radnici, kuvari, inženjeri i medicinski radnici, dodao je Nikola Lovrić.

Za sve posetioce 12, međunarodnih dana energetijke i investicija organizovana je Poklon-igra. Uz fotografisanje i postavljanje fotografija na instagram profil korisnika, uz #BoljaEnergija i označavanje @nova.ekonomija fotografija sa najviše lajkova biće nagrađena Smart 2.0 električnim biciklom, a naredne tri električnim trotinetima. Više informacija može da se pronađe na sajtu i društvenim mrežama Novosadskog sajma. U Poklon-igri mogu da učestvuju svi koji Novosadski sajam posete tokom 1. i 2. novembra.

Radno vreme Dana energetike i investicija je od 10 do 17 časova, Sajma ekologije od 10 do 18, a Sajma zapošljavanja (samo 1. novembra) od 10 do 15 časova.

Ulaz neće biti naplaćivan, baš kao ni kotizacija za panele, ali je za učestvovanje na panelima neophodna registracija koja se nalazi u programu na sajtu Novosadskog sajma www.sajam.net.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

26.01.2024.

EU – PARTNER POLJOPRIVREDNOG SAJMA

26.01.2024.

Novosadski sajam nastavlja saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam

24.11.2023.

NOVOSADSKI SAJAM I NURDOR POTPISALI PROTOKOL O DONACIJI

22.11.2023.

Posetioce na ovom Sajmu očekuju sadržajni nastupi sajamski popusti last minute aranžmani

01.11.2023.

Prvi put se uz Dane energetike i investicija održava i Sajam ekologije

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca