Održana radionica pustovanja vune u okviru izložbe “Pod svetlima kreativnosti“

U okviru izložbe “Pod svetlima kreativnosti “ održana je i radionica pustovanja vune koju su držale žene iz Udruženja  “Zlatno runo sirmijuma” iz Sremske Mitrovice.

Da par vrednih ženskih ruku može svašta, dokazuju članice  ovog Udruženja. One su pre par godina prošle obuku za stari i pomalo zaboravljeni zanat, pustolovanje, odnosno valjanje vune, od koje prave loptice, podmetače, sedalice, igračke…i već pobrale veliki broj nagrada a njihovi različiti predmeti otišli su širom sveta.

Pustovanje vune danas nije potreba, radi se kako bi se očuvala tradicija i izvorni motivi, a nastali na ovaj način proizvodi su prava atrakcija.

Za ovu staru tehniku su potrebni samo vuna, sapun i igla, ali i mnogo strpljenja. „Pustovanje znači valjanje, odnosno bockanje i oblikovanje vune. Za jedan gotov proizvod potrebno je do tri dana.

Stara tehnika pustovanja podrazumeva najprije pranje, zatim sušenje i raščešljavanje sirove vune. Tek onda je spremna za rad. Ukoliko se želi napraviti predmet u više boja, tradicionalno se to nekada radilo prirodnim bojama od cveća, lišća i trave, a danas se u te svrhe koriste boje za tekstil.

Na radionici su pravile  ukrasne kugle s raznim motivima, zvečke, priveske, ,  a u ponudi imaju i unikatne odevne predmete .

U mnogim državama ova veština je očuvana i danas se na taj način prave najrazličitiji proizvodi – od predivnih delova garderobe i ukrasnih i upotrebnih komada namenjenih domaćinstvima, do dečjih igračaka.

Pokazaćemo vam sve etape u mokrom pustovanju, a videćete kako se radi i suvo pustovanje. Naravno, videćete i više proizvoda urađenih tehnikom mokrog pustovanja, kao i suvog filcanja vune.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.11.2023.

Otvorena izložba „Pod svetlima kreativnosti“

12.01.2018.

Proizvod iz Srbije koji dobija dizajnirano pakovanje i certifikat

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca