Otvorena izložba „Pod svetlima kreativnosti“

Izložba umetničkih slika Dijane Đorđević i dizajnerskih lampi Uroša Jankovića „Pod svetlima kreativnosti“ održava se u  galeriji Gradske opštine Vračar od četvrtka, 9. novembra do nedelje, 12. novembra 2023. godine.

Sinoć na svečanom otvaranju izložbe prisutnima se obratio  glumac Aleksandar Dunić, novinarka i slikarka Dijana Đorđević, o negovanju kreativnosti pisac bajki za decu i odrasle Mila Tomašević, dok je  o važnosti razvijanja kreativnosti kod svih generacija govorila psiholog Jelena Milošević.

“U današnje vreme je veoma važno da se neguje duh kreativnih ideja, jer od kreativnih ideja može da se napravi profesionalna karijera, Ja slikam iz ljubavi za mene je slikarstvo radost, ispunjenje, mentalni trening, ono što nosim u sebi duboko skriveno, moj svet. Inspiracija su mi ljudi, životne situacije, Srbija, poljoprivreda. Sve ono što je živo, što budi pozitivnu energiju u nama, istakla je Dijana  Đorđević, i dodala: Ova izložba je drugačija od prethodne tri koje sam imala, jer ova izložba traje tri dana sa raznim aktivnostima”.

Slikarstvo, kao umetnost, predstavlja oblik izražavanja. Nanošenjem boje na podlogu nastaje slika. To je umetnički izraz ideja i emocija na dvodimenzionalnom prostoru ili površini.

Za razliku od same fotografije, slikar ima veću slobodu oblikovanja i likovnog izražavanja, jer on može menjati oblik i boju svakog lika, prostor ali i njihove odnose, pa čak i stvarati iz mašte ono što ne postoji.

“Svaki umetnik živi u, mogli bismo slobodno reći, vlastitoj seni – seni svojih dela i slika koje govore umesto njega.” – Oscar Claude Monet (čuveni francuski slikar impresionizma).

U periodu kada je predstavljena izložba biće održana i tematska radionica pustovanja vune pod nazivom „Zlatno runo Sirijum“, na kojoj će žene iz ovog udruženja objasniti sam proces rada i šta se sve može napraviti od vune uz pomoć originalnih ideja i koliko su ručni radovi značajni za razvoj motorike rada ruku i smanjenja stresa.

U želji da motivišemo decu da ispolje svoju kreativnost i podstaknemo ih da izraze svoj talenat u subotu, 11. novembra, u periodu od 9 do 14 časova biće predstavljeni radovi učenika od V do VIII razreda vračarskih osnovnih škola, a najoriginalniji rad biće nagrađem ručno oslikanom lampom autora izložbe.

Pozivamo Vračarce da posete galeriju Gradske opštine Vračar i podrže kreativnost, maštovitost i originalnost mladih autora.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.11.2023.

Održana radionica pustovanja vune u okviru izložbe “Pod svetlima kreativnosti“

01.07.2023.

Kosmopolita u duši Župljanka u srcu

19.10.2022.

Veliki skup posvećen stanju i perspektivama proizvodnje mleka u Srbiji

25.09.2021.

U Bogatiću održana deveta opštinska izložba goveda simentalske rase i ovaca

24.09.2021.

Na izložbi sutra u Bogatiću nagrada umatičeno žensko tele

24.07.2018.

Kako se pripremaju životinje za izložbu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca