Vinariji manastira Studenica trofej za najbolje crveno vino

Vinogradi Vinarije manastira Studenica se prostiru na preko sedam hektara žutog škriljca u ataru župskog sela Stanjevo. Reprezentativni objekat vinarije sa podrumom i prostorom za deguistaciju je u izgradnji, okupan suncem i okružen desetinama hiljada čokota.

Početak datira u od  XIV vek kada je  car Stefan Dušan Nemanjić  manastiru Studenica poklanja vinograde u Župi zarad “izdržavanja i svih manastirskih potreba”. Od tog vremena do današnjeg dana prisna veza večite srpske svetinje i Župe ne prestaje, a tome svedoči mnoštvo pisanih tragova, toponima i usmenih predanja.

Proizvode 20 hiljada buteljki po etiketi, tamjanike i prokupca.  Kako je istakao   Vladimir Miletić, kog smo sreli na sajmu vina  ostaće na ovoj količini jer žele da zadrže kvalitet, koriste samo svoje grožđe ne rade sa koperantima. Imaju stalno zaposlene radnike, a i sezonske.

Tamjanika se, uz prokupac, smatra najstarijim autentičnim sortama grožđa. Sorta vinove loze Tamjanika potiče sa juga Francuske, ali je u Srbiji prisutna već 5 vekova unazad. Rasprostranjena je u brojnim vinogorjima širom Srbije. Za uzgoj tamjanike se najpre vezuje Župa, ali ona je prisutna i u drugim delovima zemlje.

“ Mi smo mlada vinarija, tek ove godine imamo veće količine vina, upoznajemo se sa tržištem, i tražimo svoje mesto” kaže Miletić.

U njihovoj ponudi možete pronaći: “Bela reč” belo vino od najkvalitetnije sorte grožđa Tamjanika, slamnato-žute boje, sa aromom bosiljka. Zatim “1186”  crveno vino od sorte Cabernet Sauvignon, “Hrisovulja” divne tamne-rubin boje i “Pečat” župski studenički prokupac.

Manastir Studenica Hristovulja 2017 karakteriše divna tamna-rubin boja u čijem odsjaju se mogu videti blage naznake ljubičaste nijanse. Ovo je vino intenzivnog i višeslojnog ukusa u kojem provejavaju mirisi i ukus bobičavog voća, vanile i kafe. Završnica je sočna, duga i postojana

 Bela Reč je  belo vino stvoreno od najboljeg grožđa sorte Bela Tamjanika, karakteriše prelepa slamnato žuta boja sa prelepim zelenim nijansama.Ukus prate slatkaste note, procvetalih citrusa. Idealno se uklapa uz svaki omiljeni obrok, od predjela do deserta.

Na nedavno održanom najvećem  vinskog sajma u regionu, Wine Vision by Open Balkan, trofej  za najbolje crveno vino od autohtone sorte 1186 Prokupac 2020,dobilo je vino manastira Studenica.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.05.2024.

Prvi regionalni vinski festival „Pančevo Wine Weekend“

20.05.2024.

Srpska vina na sajmu u Londonu

13.05.2024.

Još jedan Festival vina u nizu

09.05.2024.

17. po redu Međunarodni sajam meda i vina

09.05.2024.

Ovo vino mogu da piju samo oni sa dubokim džepom

06.05.2024.

Kako muzika utiče na ukus vina

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca