Lokošnički kozji rog nadaleko poznata paprika

U leskovačkom selu Donja Lokošnica, čuvenom po uzgajanju paprike i nizovima ovog povrća na kućama stanovnika, ima i zadrugu „Lokošnički kozji rog“.

Pet zadrugara sa 30 kooperanata su ulaganjem između 30 i 40 hiljada evra leskovačkom kraju podarili još jednu zadrugu i time učinili korak bliže ka očuvanju sela i daljem razvoju poljoprivredne delatnosti.

U brojnim povrtnjacima i plastenicima ovoga sela uspeva prvoklasno rano povrće, posebno autohtona sorta industrijske paprike zvane „Kozji rog“.

Suzana Mihajlović
Suzana Mihajlović

Vezenka ili vencara ili „koziji rog“ legendarna leskovarka paprika,koja se koristi za pravljnje aleve paprike,mlevene,tucane.Takode je odlicna u kuhinji kao suva punjena paprika jer ima izuzetno ukusnu aromu. Nakon berbe kad sazri iglom i koncem niže se na kanap i suši se.Inace ovo je leskovacki brend.Po pravili je slatka paprika, ali često puta mogu se naći primerci paprieke kod ove sorte , koji su vrlo blago ljuti. U jelu to je gotovo neprimetno. Izuzetno aromatična i kvalitetna paprika kao aleva, za puljenje u suvom stanju, kuvanje sa drugim jelima.

Radi se o izuzetno staroj sorti koja se na svu srecu jos zadrzala i koristi se masivno u proizvodnji u juznom delu Srbije,konkretno najvise u opštini Leskovac.Inace paprika je jako slatka,takođe odlicna za przemje ,zajedno sa lukum,zaista fenovenalnog ukusa. Ajvar od ove paprike je najpikantniji i najukusniji jer ima dosta suve materije.

 

Direktorka Poljoprivredne zadruge iz Donje Lokošnice Suzana Mihajlović predstavila nam je tradicionalne proizvode od čuvene paprike rog iz ovog kraja. „Sa kooperantima imamo 40 hektara pod paprikom i imamo oko 30 kooperanata. Ova sorta paprike je stara preko 300 godina kažu naši stariji. Dobili smo podršku grada da zaštitimo ime i poreklo našeg proizvoda i to ćemo uraditi u narednom periodu. Naša zadruga postoji tri godine. Naš posao je da zastupamo proizvođače na tržištu i da očuvamo kvalitet robe. Za sada se probijamo na tržištima, ima nas u Srbiji, Bugarskoj i Sloveniji. Godišnje se proizvede više desetina tona paprike kako suve za punjenje i za salate, a mlevene paprike bude do 30 tona. Razlika je samo u krupnoći i da li je u pitanju slatka ili ljuta mlevena paprika.

Dejan Kostić, je istakao da Zadruga dobro funkcioniše, udružili su se da bi poboljšali kvalitet proizvoda i usavršili proizvodnju. Kako ističe Dejan, imaju suvu papriku, za punjenje, ljutu mlevenu, tucanu, vrhunskog kvaliteta. Trenutno čekaju pakericu da bi mogli da pakuju i da izvoze u Sloveniju i Hrvatsku.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca