Krmna biljka sa specifičnim osobinama

Žuti zvezdan je vrlo vredna krmna biljka sa specifičnim osobinama. Uspeva na svim vrstama zemljišta bila ona krečna ili kisela, peskovita ili glinovita , bilo da su vlažna ili suva kao i na zaslanjenim zemljištima znatno slabijeg kvaliteta koja su za lucerku nepovoljna. Pri ispaši stoke ne izaziva naduv a uspeva čak i na erodivnim zemljištima brdskog područja.

Zahvaljujući simbiockim bakterijama na korenu prema nekim autorima  može godišnje fiksirati preko 200 kg/ha azaota a u odnosu na ostale leguminoze otporniji je dosta na bolesti i štetočine jer poseduje u sebi antibiotske supstance ( tanine ).

Žuti zvezdan je višegodišnja biljka i živi 5-7 godina pa i više.

Zemljište za setvu žutog zvezdana mora biti idealno pripremljeno jer se radi o sitnom semenu i slaboj energiji klijanja. Može se sejati u proleće (mart,april) ili krajem leta (avgust, do polovine septembra). Najbolja setva je do polovine septembra jer pri kasnoj setvi može doći do izmrzavanja , usled nedovoljno razvijenih biljaka.Smatra se da prolećna setva daje veće prinose krme u odnosu na jesenju setvu.Slegnuto zemljište tokom zime omogućava brže i ravnomernije klijanje useva. Pre setve seme treba pripremiti ( obavezno uraditi skarifikaciju) nakon čega voda lako prodire unutra i izaziva klijanje.Pre setve je poželjno obaviti inokulaciju semena bakterijom ( Rizobium lupini) koje su specifične za žuti zvezdan.Na ovaj se način obezbeđuje znatna količina fiksiranog azota za ishranu biljaka.Seje se uskoredo na rastojanje 10-15 cm između redova  na dubini oko 2 cm. Količina semena  za setvu je 10- 15 kg /ha za čist usev.

Može se sejati u smeši sa travama ( ježevica,ljulj,mačji rep,livadski vijuk, livadarka, bezosni vlasen) u kojima je zastupljen 30 – 70%.

Nakon setve posejanu površinu treba podrljati i povaljati.

Od sorata kod nas uglavnom su zastupljene domaće sorte : Bokor, Šumadija, Zora a od stranih sreće se Poljska sorta Diana.

Pojava korova u žutom zvezdanu doprinosi opadanju prinosa i kvaliteta krme. U toku vegetacije žutog zvezdana primenjuje se uništavanje korova herbicidima

Inače žuti zvezdan je otporniji na većinu štetočina u odnosu na lucerku.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

31.08.2021.

Setva žutog zvezdana

23.08.2021.

Perko setva u jesen i proleće

22.04.2020.

Kako do dobrog prinosa suncokreta

13.04.2020.

Važna krmna biljka

26.03.2020.

Ovo je vredna krmna biljka

12.10.2017.

Kada i kako se seje žuti zvezdan?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca