Šta se dešava na pčelinjaku u januaru

U januaru svakako treba povremeno obilaziti pčelinjak i kontrolisati da li je, najpre spolja gledano, sve u redu. Pogotovo je korisno obilaziti u danima kada otopli i pčele obavljaju pročisne letove. Tada eventualno neka košnica može i da se otvori i pregleda, ako se na nešto sumnja da nije u redu ili da bi se stekla predstava o opštem zimovanju. To pogotovo važi na velikim pčelinjacima, gde pčelari ipak moraju da budu mnogo oprezniji u pogledu toga da li treba da preduzmu neke merei radove ili ne.

Potrošnja hrane do sada je veoma mala, da nema realnih osnova da se dodaju pogače, pogotovo još sada. Gotovo je sigurno da hrana neće biti uzrok stradanja u najvećem broju slučajeva, već da će to najpre da bude oslabljeno društvo (iz raznih, već pominjanih razloga). Kada se klube znatno smanji zbog povećanog uginjavanja starih pčela, njemu hrana može da postane teže dostupna, pogotovo ako društvo počne sa negovanjem novog legla. Ali i u tim slučajevima eventualno dodavanje pogače nije mnogo od koristi jer i pogača može da bude teško dostupna tako smanjenom klubetu.

Pretopiti stare voštane okvire

Odlična je ideja imati nekoliko dodatnih rezervnih košnica, njih pripremimo tokom zime. Postoji mnogo razloga zašto može biti korisno imati u pripremi dodatnu opremu ili košnicu.

Stare tamne izvrcane voštane okvire treba da pretopimo. Jedna stvar koju svaki pčelar mora da zna jeste da odluči koliko košnica želi da ima. Da biste pravilno očistili okvire nakon mehaničkog čišćenja dobro ih je kuvati u vodi sa kaustičnom sodom. Ako vam je to komplikovano možete koristiti neki od nastavaka u njega staviti okvire i sve skupa staviti ispod posude u kojoj vri voda. Vodena para će učiniti ostalo za vas. Okviri tada nakon sušenja mogu dobiti novu satnu osnovu i spremni su za novu sezonu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

04.06.2024.

Pčelari nema odmora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca