Cvet iskrenosti

Zima je period godine kada najveći broj biljaka, a posebno cvetnica miruje. Međutim, to nije razlog da i tokom sivih, zimskih dana ne uživate u cveću. Ciklama je jedna od omiljenih sobnih biljaka koja će svojim raskošnim cvetovima oplemeniti svaki prostor i dati boje u zimskom periodu. Cvetovi su najčešće ciklama boje po čemu je i dobila ime, ali postoje i bele, nežno ružičaste, svetlo ljubičaste… Cvetaju tokom zime do ranog proleća i biće najlepši ukras svakog doma.

Ciklama ( lat. Cyclamen) je višegodišnja biljka iz porodice jagorčevina. Postoji divlja, šumska ciklama ali je kod nas najrasprostranjenija persijska koja se gaji kao sobno cveće. Vodi poreklo sa Bliskog istoka i kao divlje cveće raste u Palestini, Siriji, Izraelu, Turskoj… U Evropu je doneta krajem 16. veka u Francusku, ali popularnost stiče početkom 19. veka kada je počela da se uzgaja u Engleskoj i Nemačkoj.

Ciklama se razmnožava iz semena ili deljenjem gomolja, odnosno korena starijih biljaka. Treba birati manje saksije jer ovo cveće voli da mu je malo tesno i tad lepše cveta, a presađuje se kad koren počne da izlazi iz saksije. Ciklama ima i plod u vidu čaure u kojoj se nalazi seme koje je sitno i lepljivo. Seje se u avgustu ili septembru koje je potrebno ubaciti ga malo u vodu pre nego što ga plitko zasejete u saksiju koja treba da stoji na toplom i tamnom mestu ili je jednostavno pokrijte jer je semenu potrebna tama da bi klijalo. Ponekad je potrebno i nekoliko meseci da bi seme proklijalo i krenula da raste nova biljka.

Foto: Pixabay

Ciklama voli lako i rastresiti zemljište pa je preporuka iskusnih baštovana da se zemlja za cveće pomeša sa šumskom zemljom. Možete da je posadite u mahovinastu zemlju, radi održavanja vlažnosti ali tada je manje zalivajte. Ukoliko kupujete saksiju sa već izniklom biljkom proverite da su listovi čvrsti i zdravi, a poželjno je da ima što više pupoljaka. Ciklama voli sunčana mesta ali ne i direktno sunce. Najbolje uspeva na temperaturi između 5 i 20 stepeni, dok mraz ova nežna dama ne podnosi. Ako primetite da su se listovi opustili i počeli da žute a cvetovi oklembesili to znači da ili nema dovoljno svetlosti ili se previše zaliva. Listove brisati mekom krpom ili još bolje četkicom kako bi se uklonila prašina, a kad uvenu cvetovi ručno nežno ukloniti. Ciklame su osetljive na vlagu, pa se u periodu cvetanja zalivaju dva puta nedeljno odstajalom vodom sobne temperature koja sipa u tanjirić. Važno je da zemlja bude vlažna, ali ne i natopljena jer će u tom slučaju doći do truljenja korena a biljka će uvenuti. Period cvetanja je tokom cele zime do ranog proleća prelepim neobičnim cvetovima i tada je potrebno prihranjivati je jednom nedeljno razblaženim tečnim đibrivom za cvetnice. Kada ciklama prestane sa cvetanjem sledi period mirovanja, pa saksiju staviti u hladniju prostoriju, prorediti zalivanje i ne prihranjivati je. Otprilike početkom leta  će izgubiti lišće i tada barem mesec dana je nemojte zalivati. U septembru je izvadite  iz saksije, očistite koren i uklonite suvo lišće i osušene korenčiće pa presadite u istu saksiju sa malo treseta, pri čemu korenčići treba malo da vire van saksije. Zalivajte vrlo malo dok ne izbiju novi izdanci. Kada je nega ciklame pravilna, ova sobna biljka može da traje nekoliko godina.

 

Bolesti i nega

Kao i sve druge biljke tako i ciklama može da oboli. Simptomi se najčešće vide na lišću koje počinje da se uvrće, žuti i otpada. Najčešća bolest je oboljenje korena koji je napadnut bakterijom Erwinia. Biljka počinje da slabi, lišće se oklembesi i otpada a zaraženi gomolji imaju neprijatan miris na trulež. Bakterija prodire kroz unutrašnjost cveta kroz pukotine ili rane na stabljikama, na mestima gde se lišće uklanja ili kroz zagađenu vodu. Nažalost, ne postoji lek za ovu bolest. Drugo vrlo često oboljenje ciklame je Anthracnose koja se javlja u periodu cvetanja. Listovi se uvijaju i postaju suvi, a ciklama prestaje sa cvetanjem. Već sa pojavom prvih simptoma treba smanjiti zalivanje, a oštećeno lišće ukoloniti i tretirati nekim fungicidom za cveće dva do tri puta.

Ciklame su podložne bolestima koje izazvaju gljivice i plesan. Jedna od njih je crna gljivica koja ostavlja slatkasti iscedak na listovima. Nije opasna, ali površina lišća je blokirana i ne dobija potrebnu svetlost zbog čega je rast cveća usporen a sama biljka oslabljena. U ovakvim situacijama najbolje je listove prebrisati vlažnom krpom a potom ih isprskati rastvorom bakar-sapuna.

Ciklamu je obožavao Leonardo Da Vinči i često je crtao na ivicama svojih radova, kao i francuski kralj Luj XIV koji je zahtevao od svojih baštovana da vrtovi u Versaju budu prepuni ovog cveća. Ciklama je zaštitni znak Kipra i Izraela, a u jeziku cveća označava duboka osećanja i iskrenost, pa vodite računa o ovoj simbolici ukoliko nekome poklanjate ciklame.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Cvet simbol ljubavi

21.04.2024.

Festival cveća i meda počinje sutra evo i gde

05.04.2024.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca