Apetit krmača u laktaciji

Apetit krmače posebno u periodu laktacije, kada su potrebe za hranom veće, izuzetno je važan. Mnogo faktora utiče na apetit krmače u laktaciji, ali su najvažniji. Konzumacija hrane u suprasnosti, temperatura u prasilištu, koncentracija energije u obroku, broj hranjenja dnevno.  Ako krmače imaju porast telesne mase u suprasnosti, imaće veći gubitak telesnih rezervi u laktaciji. Zbog prasadi temperatura u prasilištu je visoka i upravo to ne odgovara apetitu krmače.

 Povećanjem koncentracije energije i ostalih hranljivih materija može se do izvesne mere i njihova konzumacija povećati. Ovo bi moglo biti primenjeno pre svega u uslovima visokih temperatura tokom leta prisutan na mnogim farmama, neophodno je i u takvim uslovima preispitati praksu upotrebe znatnih količina pšeničnih mekinja i lucerke kao hraniva niske energetske vrednosti.

Najbolje je hraniti krmače dva puta dnevno jer hranjenje po volji može izazvati kontaminaciju hraniva pa samim tim može doći do raznih zdravstvenih problema ako krmače konzumiraju takvu kontaminiranu hranu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.07.2024.

Prva faza laktacije krava

28.09.2023.

Boksevi za prašenje krmača

05.07.2023.

Ishrana suprasnih krmača i nazimica

20.01.2023.

Prihranjivanje jaradi

10.11.2022.

Zasušenje krava-priprema i početak za narednu laktaciju

22.04.2022.

Ishrana mlečnih krava na farmi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca