Jelena Tanasković: Država ove godine daje istorijski i rekordno 119 milijardi u budžetu

Peti po redu međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade 2024. otvaren  je danas na Beogradskom sajmu.

– Ovaj Sajam jeste mlad, ali je postigao značajan uspeh u regionu i postao je vodeći dogadjaj ovog tipa – istakao je Savo Pavčić, sekretar za poljoprivredu grada Beograda.

Na svečanom otvaranju sajma pored ministarke poljoprivrede Srbije Jelene Tanasković, prisustvuju i ministar poljoprivrede Crne Gore Vladimir Joković, ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

– Posvetili smo se poljoprivrednom proizvođaču svakom pojedinačno i verujemo da je to ono što je nedostajalo. Zaista sa velikim ponosom mogu da kažem da privreda pokriva pšenicu danas 46 procenata, kukuruz i suncokret sa 50 odsto – naglasila je ministarka i dodala da će stočarstvo biti strateški cilj za naredne četiri godine.

– U mlečnom govedarstvu naše subvencije pokrivaju ove godine 74 odsto troškova – dodala je ministarka i naglasila da država ove godine daje istorijski i rekordno nikada više, 119 milijardi u budžetu.

– IPARD 3 preko kojeg će do 2027. godine u poljoprivrednom sektoru završiti 600 miliona evra.

To je ono što dovodi našu poljoprivredu na konkurentan nivo. Defakto smo opredeljeni ka evropskom tržištu i to je ono gde gledamo, ali ne odustajemo od otvaranja novih – rekla je Tanaskovićeva i podsetila da je programom do 2027. godine predstavljeno minimalno uvećanje subvencija od 10 odsto. Dodala je i da e-agrar trenutno koristi 340 hiljada poljoprivrednika.

Ambasador SAD-a u Srbiji, Kristofer Hil je istakao: „ Ponosni smo što je Vlada SAD preko Američke agencije za međunarodni razvoj, bila u mogućnosti da doprinese daljoj modernizaciji srpskog poljoprivrednog sektora. I posebno smo ponosni, što je USAID doprineo osnivanju upravo ovog sajma pre pet godina. Nadam se da ovo okupljanje sa predstavnicima iz regiona govori da poljoprivreda zaista treba region koji je otvoren, sa granicama koje ne razdvavaju, već povezuju i zato podržavamo sve regionalne inicijative koje rade na integraciji, posebno Otvoreni Balkan. I zato je važno da se sa novom energijom ponovo posvetimo omogućavanju saradnje u regionu koja će doprineti miru i sigurnosti.“

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić istakao je nadu da će na marginama sajma razgovarati o malinarskoj proizvodnji, ali o svemu onome što ima ekspanziju na tržištu.

Gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić prisustvovao je danas svečanom otvaranju.

On je tom prilikom istakao da je ovaj sajam, iako mlad, postigao izuzetan uspeh i postao jedan od vodećih događaja ovoga tipa u regionu.

– Sajmovi služe za spajanje ljudi i edukaciju. Grad Beograd ima dosta prostora za napredak u svim granama poljoprivrede, kako u organskoj tako i u komercijalnoj proizvodnji. Ove godine izdvojena su značajna sredstva za subvencionisanje poljoprivrede. Više od 500 miliona dinara je izdvojeno za ulaganja u mala individualna poljoprivredna gazdinstva, a jedan značajan deo biće izdvojen za ulaganje u voćarstvo i povrtarstvo. Poslednjih pet-šest godina sa Poljoprivrednim fakultetom organizujemo besplatne edukacije za sve poljoprivrednike sa teritorije našeg grada – rekao je Savo Pavičić, poželevši svim izlagačima uspešan sajam i pozvavši sve građane Beograda da posete ovu manifestaciju.

Susret sa preko 500 dobavljača iz Srbije i jugoistočne Evrope, uključujući proizvođače svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, proizvođače poljoprivrednih mašina i opreme, rasadnika, proizvođače semena, đubriva i pesticida, kao i druge kompanije koje posluju u sektoru.

Trodnevna konferencija će obuhvatiti diskusije o aktuelnim i nadolazećim trendovima na globalnim tržištima i pružiti informacije o najnovijim tehnološkim inovacijama u prehrambenoj industriji.

25 i 26. januara u Hali 1a održava se i bogat konferencijski program sa temama ključnim za industriju, kao što su izvozni rezultati voća i povrća u 2023 i perspektive za 2024. godinu, potencijali i aktuelni izazovi tržišta, proizvodnja voća i povrća premijum kvaliteta bez ostataka pesticida, trendovi u transportu voća na strana tržišta, kao i o savremenom prenosu znanja. O njima će govoriti 25 domaćih i inostranih stručnjaka i predstavnika kompanija, institucija i organizacija relevantnih za oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva.

Agenda konferencije dostupna je na linku: https://agrobelgrade.com/konferencija/

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.01.2024.

Pčelar Ivica Matić: Vreme je za pravo tržište

27.01.2024.

BioMarni – zdrav život srećan život

23.01.2024.

U četvrtak počinje međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva

12.01.2023.

Uprava za agrarna plaćanja će uzeti učešće na sajmu AgroBelgrade 2023

27.01.2022.

Otvoren Agro Belgrade 2022.

31.01.2020.

Mladenovčani ponovo u punom sjaju

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca