Značaj leske za pčelinje zajednice

Značaj leske za pčelinje zajednice je ogroman. Pčelinje zajednice bude pčelinje zajednice iz zimskog sna i podstiču ih na povećanje legla u plodištu. Od leske pčelinje zajednice ubiraju polen. Leska ne daje pčelinjim zajednicama nektar. Pčele kada vremenski uslovi dozvole opsedaju lesku i čujemo jako zujanje pčela.

Rad pčela je brz i unos polena velik. Polen je bogat vitaminima, aminokiselinama, mineralima koji su veoma potrebni pčelama za razvoj i za leglo u januaru i februaru kada cveta. Cvetanje zavisi od sorte leske i vremenskih uslova.

Postoje divlje i kalemljene leske. Mogu rasti kao stablo, a najčešće kao žbunasta biljka.

Najbolje je imati umereno vlažna i humusna zemljišta sa višom pH vrednošću. Što se tiče kvaliteta zemljišta, lešnik traži ono koje je rastresito. Ako je zemljište rastresito imaće dovoljno hranljivih materija, vazduha i vode. Leski nikako ne odgovaraju kisela zemljišta. Potrebno je ispitati kiselost zemljišta, odnosno pH vrednost, jer idealna pH vrednost za gajenje lešnika je od 6 do 7. Kod lešnika koren se razvija površinski. Zemlju je potrebno pripremiti oranjem. Oranje ne mora da bude dublje od 50 cm. Leska se postavlja u iskopane jame. Jame se mogu kopati ručno ili mašinski. Jame treba da budu okrugle, duboke i široke oko 40 cm. S obzirom da leska vrlo rano počinje da vegetira preporučuje se  sadnja u jesen. Ukoliko se ipak sadi u proleće potrebno je lešnik posaditi najkasnije do marta. Žile se na sadnici leske skraćuju na 15 do 20 cm. Sadnica se postavlja u jamu, potom se zatrpa zemljom i zemlja se dobro nagazi. Ako je zemlja dosta suva, potrebno je svaku sadnicu zaliti sa desetak litara vode.

Preporučljivo je birati sorte lešnika koje kasnije cvetaju i ranije sazrevaju. Takođe se za povećanju rodnost preporučuje pored odgovarajućeg oprašivača obavezno još dve do tri sorte u istom zasadu. U jednom zasadu optimalno je da bude oko 7% oprašivača. Pčele su najveći i najbolji oprašivači na mestima gde ima pčela i u zavisnosti od vremenskih uslova prilikom cvetanja leski.

Održavanje zemljišta treba prilagoditi svakom konkretnom slu­čaju.Svi se načini mogu koristiti, ali se vodi računa o  održavanje zemljišta u stalno obrađenom stanju.

Na jednoj biljci leske se nalaze razdvojeni muški i ženski cvetovi. Muški cvetovi su rese, cilindričnog oblika. One mogu biti duge i do 20 cm u fazi oprašivanja, obično su duge 4-6 cm, a na njima se nalazi preko 200 pojedinačnih muških cvetova. Rese se formiraju krajem juna ili početkom jula. U period zimskog mirovanja ulaze potpuno formirane, a za cvetanje su sposobne već polovinom decembra. Polen leske je bogat skrobom. Vetar ga može preneti na kraće udaljenosti od 15-30 metara. Muški cvetovi, rese, brže rastu ako je vreme bez padavina. Ukoliko je vreme kišovito, a vazduh zasićen vlagom, rese rastu sporije. Jedna resa može imati oko 4 miliona polenovih zrnaca. Tokom hladne i duge zime prvo cvetaju ženski cvetovi, a ako je zima blaga prvo cvetaju muški cvetovi. Leska počinje da cveta kada je srednja temperatura od 12°C do 14°C. Leska se oprašuje vetrom i pčelama.

Oprašivanje se obavlja pomoću vetra u periodu zime, od decembra do kraja februara, kada leska cveta. Muški cvetovi oprašuju ženske. Može se desiti da muški cvetovi ne dostignu polnu zrelost u isto vreme kao i ženski. Zato se savetuje da se sade različite sorte lešnika, najmanje 2-3, kako bi se pospešila oplodnja biljaka.Polen se širi od janura do marta, a sama oplodnja se dešava u maju i junu. Nakon oplodnje ženski cvetovi se u plod razvijaju veoma brzo.

Temperature od 10 stepeni ispod nule uništavaju rese, odnosno cvetove. Takođe velike padavine i velika vlažnost vazduha mogu da unište i spreče širenje polena. Dolazi do spiranja polena i sprečavanja njegovog širenja pomoću vetra. Kiša sa jakim vetrovima zaustavlja oprašivanje. Prinosi, u kišnoj godini, su vrlo niski, a nizak je i kvalitet plodova.Prolećni mrazevi mogu da unište pupoljke koji su počeli da se otvaraju i cvetaju. Tokom zime pupoljci mogu da izdrže i temperature do -30°C. Muški cvetovi tokom cvetanja mogu da stradaju već na -3 do -5°C. Ženski cvetovi u periodu cvetanja stradaju na -8°C, a oplođen cvet strada na -3°C. U područjima sa čestom pojavom mrazeva savetuje se da se u zasad doda i divljeg lešnika koji je veoma otporan na niske temperature. Sve divlje biljke su otpornije od kalemljenih biljaka, pa tako i leske. Na kraju mogu reći da je značaj leske u pčelarstvu je ogroman. To je jedna od prvih biljaka koja može dati viškove polena neophodne za razvoj pčelinjih zajednica u januaru i februaru. U tim mesecima je deficitaran broj cvetnica. U tome je još veći značaj leske iako ne luči nektar.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

04.06.2024.

Pčelari nema odmora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca