Jelena Tanasković: U pasivan status biće stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se danas u Vladi Srbije sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja kako bi zajednički razjasnili proces stavljanja poljoprivrednog gazdinstva u pasivan status, a teme su bile i rešavanje dugova prema PIO fondu i kreditna podrška za poljoprivredna gazdinstva.

Ministarka Tanasković je istakla da do sada Uprava za agrarna plaćanja ni jedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status, a već izdata rešenja za pasivan status nisu konačna i dozvoljeno je pravo žalbe u zakonom propisanom roku. Tanasković je precizirala da će svaki slučaj biti posebno preispitan i da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donete konačne odluke o stavljanju u pasivan status gazdinstava.

Tanasković je ponovila da će u pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje, a cilj ovakvih mera je uređenje sistema i obezbeđivanje toga da novac dobiju pravi poljoprivredni proizvođači. Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke.

Ministarka je još jednom napomenula da prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru.

FOTO: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije
FOTO: Slobodan Miljević/Vlada Republike Srbije

Kada je reč o pitanju dugovanja poljoprivrednika prema PIO fondu Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na pronalaženju rešenja i u prethodnom periodu je održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje ovog problema trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno da im se odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom biće otpisan deo kamate.

Na sastanku je bilo reči i o kreditnoj podršci za poljoprivrednike i ministarka je objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara. Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i  komercijalnih banaka, a očekuje se da će taj postupak biti okončan u narednim danima.

Za te namene ove godine u budžetu je opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva za tu vrstu kredita biće 15. oktobar 2024. godine.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.06.2024.

Slobodan Nikolovski novi direktor Uprave za agrarna plaćanja

22.05.2024.

NLB Komercijalna banka: Akcijska ponuda

20.05.2024.

NLB Komercijalna banka: Specijalna sajamska ponuda poljoprivrednih kredita!

07.05.2024.

Aleksandar Martinović preuzeo dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od Jelene Tanasković

20.04.2024.

Novi Pazar: Dodeljena povelja ministarki Jeleni Tanasković

14.04.2024.

Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca