Pivski kvasac kao zamena za nedostatak vitamina B u bespašnom periodu

Pivski kvasac ima ogroman značaj i u pčelarstvu. U sirupu i pogačama je poželjno dodati pivski kvasac. Bogat je vitaminom B i pčelama produžuje život. Naučna istraživanja su dokazala da upotreba pivskog kvasca u ishrani pčelinjih zajednica, život pčela je duži za 10 dana. Znajući da pčele žive u radnoj sezoni 35 do 40 dana, značaj pivskog kvasca je nemerljiv. Upotreba u rano proleće i bespašnom periodu je jedna kafena kašičica pivskog kvasca na litar sirupa u razmeri 3:2.

Pivski kvasac ili „božanski lek“

Zahvaljujući koncentraciji vitamina i minerala (u prvom redu selena, hroma i kompleksa B vitamina), pivski kvasac:

– pomaže u regulaciji dijabetesa i nivoa holesterola;

– reguliše stomačne tegobe i opstipaciju, blagotvorno deluje na jetru i žučne kanale;

– ublažava predmenstrualne i klimakterične probleme;

– održava zdravlje koštano-mišićnog i nervnog sistema;

– efikasan je kod problema sa pamćenjem i koncentracijom;

– u službi je održavanja lepote jer ulazi u sastav raznih maski za kožu i kosu.

Koristi se kao posip preko žitarica, salata, sireva, ili se može umešati u sok, jogurt, mleko, variva, supe…

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

04.06.2024.

Pčelari nema odmora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca