Pivski kvasac kao zamena za nedostatak vitamina B u bespašnom periodu

Pivski kvasac ima ogroman značaj i u pčelarstvu. U sirupu i pogačama je poželjno dodati pivski kvasac. Bogat je vitaminom B i pčelama produžuje život. Naučna istraživanja su dokazala da upotreba pivskog kvasca u ishrani pčelinjih zajednica, život pčela je duži za 10 dana. Znajući da pčele žive u radnoj sezoni 35 do 40 dana, značaj pivskog kvasca je nemerljiv. Upotreba u rano proleće i bespašnom periodu je jedna kafena kašičica pivskog kvasca na litar sirupa u razmeri 3:2.

Pivski kvasac ili „božanski lek“

Zahvaljujući koncentraciji vitamina i minerala (u prvom redu selena, hroma i kompleksa B vitamina), pivski kvasac:

– pomaže u regulaciji dijabetesa i nivoa holesterola;

– reguliše stomačne tegobe i opstipaciju, blagotvorno deluje na jetru i žučne kanale;

– ublažava predmenstrualne i klimakterične probleme;

– održava zdravlje koštano-mišićnog i nervnog sistema;

– efikasan je kod problema sa pamćenjem i koncentracijom;

– u službi je održavanja lepote jer ulazi u sastav raznih maski za kožu i kosu.

Koristi se kao posip preko žitarica, salata, sireva, ili se može umešati u sok, jogurt, mleko, variva, supe…

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca