Jelena Tanasković: Ministarstvo poljoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama

Ministarstvo poljoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama, rekla je ministarka Jelena Tanasković na Kopaonik biznis forumu i naglasila da se u novu otkupnu sezonu ulazi sa nešto više od 20.000 tona maline, da su uradili proračun o ceni proizvodnje i da može da kaže da malinari neće biti u problemu.

„Ono što je bitno je da ćemo u novu otkupnu sezonu maline ući sa nešto više od 20.000 tona. To je dobar podatak“, rekla je Tanasković za Tanjug i radi poređenja dodala da smo prošle godine u isto vreme imali preko 40.000 tona maline.

Prema njenim rečima, to je pokazatelj da se tržište polako vraća na svoje.

„Cenovno je i dalje niža cena maline nego što je bilo u prethodnom periodu, ali moramo da se privikavamo na kvalitetne usluge“, rekla je ona i naglasila da je država održala još jedno obećanje dato malinarima, a to je da izračuna proizvođačku cenu.

„Druga stvar koju smo obećali primarnim proizvođačima maline, da ćemo uraditi u ovom periodu, pre nego što oni ulaze u proizvodnju maline, je to da institut Za voćarstvo u Čačku izračuna koliko proizvođača u 2024. godini košta proizvodnja maline“, rekla je ona.

Prema dobijenim podacima, onaj koji ima prinos na 15 tona, njega proizvođačka cena košta 160 dinara, za prinos na 12 tona 200 dinara, na 10 tona 240 dinara, rekla je ministarka i dodala da to pokazuje da je proizvođačka cena niža što je prinos maline veći.

“To je ono gde se krećemo u 2024. godini, imamo male zalihe“, rekla je Tanasković i dodala da su sve prilike da malina ove godine neće biti u problemu.

‘Našim proizvođačima bih rekla da nastave da se bave svojom malinom i našim crvenim zlatom, da otvorimo nova tržišta“, rekla je ona i dodala da će potražnja za malinom biti veća.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.04.2024.

Koliko košta proizvodnja jednog kilograma maline

01.03.2024.

Malinari traže otkupnu cenu

02.12.2023.

Prof.dr Zoran Rajić: Najvažnije je da održimo proizvodnju maline

08.11.2023.

NEGA MALINJAKA U JESENJEM PERIODU

20.10.2023.

Prilika da se srpski proizvodi plasiraju na mađarsko tržište

02.10.2023.

Gajenje maline u zaštićenom prostoru

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca