Vedrana Ilić: Resorno ministarstvo želi da omogući našim poljoprivrednim proizvođačima da pristupe tržištu EU

Vedrana Ilić, pomoćnica ministra u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, govorila je na Kopaonik biznis forumu 2024. o tome koliko je poljoprivredna proizvodnja velika šansa za nas kad je u pitanju tržište EU i objasnila šta se preduzima u Srbiji po tom pitanju.

Istakla je da resorno ministarstvo želi da omogući našim poljoprivrednim proizvođačima da pristupe tržištu EU, koje je visokoplatežno, a sa druge strane, zahteva proizvode visokog kvaliteta.

– Mnogo radimo na uvođenju standarda kvaliteta, pre svega rad na našim poglavljima 11,12 i 13 koja se odnose posebno na poljoprivredu. S jedne strane stremimo ka Evropskoj Uniji, a sa druge stvaramo pravni okvir da našim poljoprivredni proizvođači i proizvodi mogu da učestvuju na tom tržištu – rekla je Vedrana Ilić.

Naročitu važnost vidi u procesu standardizacije, odnosno usklađivanje sa evropskim okvirima jer se, pre svega, radi se o bezbednosti hrane, ali i o deklarisanju i brojnim drugim stvarima.

– U 2023. godini ukupan izvoz na tržište EU bio je 2,2 milijarde evra i to je značajan naš potencijal. Prvenstveno, mi tu govorimo o pristupu velikom tržištu, stvaranja većeg poverenja potrošača, ali i mogućnosti konkurencije na velikom broju tržišta. Ono što država radi, uz pomoć Evropske unije jeste opremanje akreditacije naše Direkcije za nacionalne referentne laboratorije. Zatim, kontinuirana edukacija naših zaposlenih, ali i poljoprivrednih proizvođača kroz poljoprivredno-savetodavne stručne službe, ali takođe i unapređenja našeg inspekcijskog nadzora, promocija ornagnske proizvodnje…

Vedrana Ilić je dodala da je za Evropsku uniju veliki potencijal ulaganje u prerađivački sektor.

– Mi u našoj strukturi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda samo 27 odsto su prerađeni proizvodi, sve ostalo su primarni, 73 odsto. Mi prvenstveno izvozimo smrznutu malinu, merkstilni kukuruz, pšenicu, hranu za kućne ljubimce i tako dalje – objasnila je. Država ulaže u povećanje naših prerađivačkih kapaciteta, odnosno vraćanje naših giganata kao što je Budimka, zatim Fidelinka. To su pogoni koji godinama nisu radili, ali takođe i velike investicije u fabriku za proizvodnju hrane za kućne ljubimce ili mađarsko-srpsku kompaniju koja se nalazi u Arilju i koja ulaže veliki novac i zaposleno je 40 ljudi.

Organska proizvodnja je još jedna velika šansa naše zemlje, smatra Ilićeva i navodi podatak da smo u organskoj proizvodnji u 2012. godini imali 1.000 proizvođača, a sada ih ma 7.000, a 29.000 hektara je pod organskom proizvodnjom. Izvoz nam je skočio sa 3,74 miliona evra na 52,8 miliona.

– Nadam se da ćemo svi zajedno da ulažemo u poljoprivrednu proizvodnju jer ona predstavlja veliku investicionu šansu na Tržištu Evropske unije – zaključila je Vedrana Ilić.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

01.03.2024.

NLB Komercijalna banka generalni sponzor Kopaonik biznis foruma

31.10.2023.

Poseta organskom gazdinstvo u selu Rajković

16.10.2023.

Svetski dan hrane: Voda je život, voda je hrana

14.10.2023.

Država ima ulogu da stvara dobar ambijent, ojača i finansijski podrži proizvođače voća

28.08.2023.

Ovo su plodovi iz organske bašte koji stižu u avgustu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca