Kako se pravilno sadi muskari?

Muskari ili preslica, nazivaju ga još i grozdasti zumbul pripada grupi vesnika proleća. Poreklom je sa Sredozemlja i Male Azije.

Poznat i kao grozdasti zumbul, muskari (Muscari sp) može da se gaji u perenjacima, travnjacima i u kombinaciji sa drugim vrstama. Sitni, mali, najčešće kobaltno-plave boje cvetovi skupljeni u cvasti divno se uklapaju sa drugim bojama, a zbog niskog rasta lako mogu da nađu mesto u bilo kom tipu bašte. Posađeni u većem broju popuniće prostore kojima nedostaje boje. Odlični partneri muskariju su lukovičaste biljke višeg rasta kao što su lale, zumbuli i narcisi.

Kako se pravilno sadi muskari?

Sitne, okruglasto izdužene lukovice muskarija je najbolje da posadite tokom jeseni a najkasnije do mraza. Prednost sadnje u jesen se ogleda u tome što će lukovice bolje da se ukorene i tako lakše podnesu predstojeću zimu.

Muskari traži sunčane do polusenovite pozicije a zemljište treba da bude umereno vlažno, dobro drenirano i bogato. Kao i većina lukovičastih biljaka ne podnosi vodu koja se zadržava.

Poželjna dubina sadnje je od 6-8 cm i vrh lukovice treba da bude okrenut na gore. Razmak sadnje je 10-12 cm. Veoma je privlačna sadnja muskarija u grupama od 10-15 biljaka i tada treba da bude veći razmak sadnje jer vremenom podivlja i širi se.

Lukovice nije potrebno vaditi svake godine, možete da ih ostavite da se razvijaju i vadite na svake 4 godine. Nakon sadnje zemlju oko lukovica treba blago utisnuti i zaliti.

Većina vrsta muskarija cveta od marta do maja. Pred cvetanje treba da se obilno zaliva, do tri nedelje, a posle cvetanja polako prestati.

Kada precveta muskari, treba ostaviti lišće da žuti. Posle mesec dana treba mu ukloniti osušeno lišće. Lukovice nije potrebno vaditi iz zemlje, jer su otporne i mogu da prezime u zemlji na otvorenom.

Muskari deluje zanimljivo ako se posadi gusto u leji u vrtu. Uz muskari zanimljivo izgledaju baštenske biljke visokog rasta, kao što su na primer lale ili narcisi.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Cvet simbol ljubavi

21.04.2024.

Festival cveća i meda počinje sutra evo i gde

05.04.2024.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca