Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

Mart mesec je mesec gde možemo doći do zaključka da li smo dobro radili od 20.jula do septembra i, da li smo napravili greške. Kažu mesec smene pčela u pčelinjim zajednicama,drugi kažu period kada su pčele osetljive i najkritičniji period i drugi strahovi.

Što se tiče mortaliteta u martu više stradaju pčele koje su se izlegle u oktobru i novembru nego avgustovske pčele, zbog načina hranjenja i negovanja jesenjih pčela i velikog nedostatka polena prilikom negovanja.

Mnogi su u strahu da li će pobediti natalitet pčela da nadvlada mortalitet. Normalno je da u tom periodu, neko vreme, mortalitet veći  i, normalno je da jedna pčela radi na negovanju četri jajašca. I sve to nije strašno. Te brige treba da brinu one kolege koje nisu poštovale prirodu i biologiju pčela. Pčele su nežni insekti  i treba se prema njima odnositi i ophoditi s ljubavlju i puno nežnosti i pažnje posvetiti. Mi smo tu da ih pratimo i pomognemo samo malo, a njima to malo znači mnogo. Sada je period kritičan samo za one koji su dobro hranili pčelinje zajednice u septembru i oktobru i istrošili pravu zimsku pčelu i oni koji su štedeli na dopuni hrane u avgustu kada se stvara i pravi najbolja hrana, hrana koja je poklopljena, u kojoj ima peludi i koje dodavao vitamin B i spustio pH na 3,4 do 4,5.Ko je ostavio pčelama količine meda od 15 do 20 kg meda, ti pčelari nemaju razloga za brigu.

Leglo u martu i med u maju

Jako pčelinje društvo treba da ima u košnicama oko 60 000 pčela u vreme pred početak cvetanja bagrema,a da nema rojevi nagon. Potrebno je pre cvetanja bagrema, u kritičnom periodu, a bitnom periodu da ima pčela svih starosnih doba.

Pčele od cvetanja džanarike stimulišu maticu da zaleže što više, i to leglo od džanarike pa do cvetanje jabuke, a to je vreme otprilike, a to je vreme otprilike od 10 do 15 aprila, su pčele koje sakupljaju nektar bagrema. Pomoć pčelara je bitna. Što znači da postignemo cilj, a to je da jaka pčelinja društva budu još jača, a da slabija društva nam služe da pojačamo super jaka i srednje jaka društva. Slaba društva su uvek pomoćna. Ta drušdva negujemo, ali se ne trudimo da nam ove godine nešto uberu i da nas to ne obeshrabruje.

Da bi društva bila super jaka, potrebne su nam mlade matice. Matice zdrave, bez Nozemoze Apis i Cerane, Molenoze i drugih bolesti. Sve se ove bolesti leče antibioticima koje nisu dozvoljeni u pčelarstvu. Krečno leglo u martu i aprilu je siguran znak da nećete ubrati meda iz te košnice.Lek je zamena matice, izbacivanje starog saća, dezinfekcija, ali pre svega zamena matice. Lečenje:hidrogen, povidion jod, sumporne trake i druge gluposti, kreč, beli luk, itd. su samo pokušaji bez uspeha.Radimo smireno, radimo polako, pratimo vremensku prognozu i nema problema.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca