Satura čajevi stigli i do Australije

Šta predstavlja ime SATURA, kad i kako je nastala ideja?

Ime Satura je složenica 2 reči, sano-natura tj. zdravo i prirodno. Proizvodnja lekovitog bilja je u Srbiji slabo rasprostranjena, a još manje kao ogranska proizvodnja. Iz tog razloga rešili smo da proizvedemo zaista zdravo lekovito bilje koje je deficitarno kako kod nas tako i u celom svetu.

Proizvodimo lekovite biljke koje se delom prerađuju u čajeve a delom u eterična ulja. U pitanju su MENTA, MATIČNJAK, KAMILICA i TIMIJAN, priča nam Dejana Kurunci i dodaje:

“Proizvodnja sirovina kao i njihova dorada odvija se na severu Banata u ataru sela Banatska Topola, kod Kikinde. Severni Banat je region koji je odavno poznat po proizvodnji lekovitog bilja vrhunskog kvaliteta, tako da čak i najveći evropski proizvođači čajeva sirovine za svoje proizvode kupuju iz našeg regiona”.

Na 38 ha, se nalazi sertikovana organska proizvodnja lekovitog bilja. Okolina je bila skeptična, ali naša sagovornica ističe da je njen suprug  Zoltan verovao da će uspeti, i uspeli su. Proizvodnja je od same zemlje, setve pa do krajnjeg pakovanja. Svake godine nešto novo isprobavaju.

“Organska proizvodnja traži čišćenje zemljišta koje je trajalo tri godine, da bi se došlo do sertifikata, pa kada su prošle tri godine, suprug je probao jednu pa drugu biljku, pa smo se još dve godine “igrali”, dok nismo izneli pravi kvalitet na tržište.

Osaam godina je prošlo, za sada smo zadovoljni imamo kako domaći sertifikat i sertifikat za EU.

Od 15 ha zasadjene kamilice, dobije se 13 do 14 tona osušenog cveta kamilice.

Po Dejaninim  rečima 90 odsto je izvoz. Pet tona kamilice je skoro izvezeno u Australiju.

Jednostavno rečeno, proizvodnja koja se bazira na organskim principima pre svega podrazumeva proizvodnju bez upotrebe pesticida, mineralnih đubriva ili bilo kakvih hemijskih sastava.

Jedan od najviše upotrebljavanih napitaka na svetu je čaj, konzumira se vekovima ali i dalje odiše misterijom! Biljni napici su niskokalorični osvežavajući napici koji imaju brojna lekovita svojstva. Odavno je poznato da su oni preteča lekova, da je i sam Hipokrat ostavio zapis o 400 lekovitih biljaka kao i o njihovoj primeni u lečenju.

 

ICON-LISTMnoge drevne kulture su izgradile naviku ispijanja čaja. Ako tu naviku usvojimo, poklanjamo našem telu neprocenjivu blagodat, poboljšavamo zdravlje i jačamo imunitet! Naš imunitet nije dovoljno jak da se izbori sam protiv svih upalnih, sezonskih ,virusnih i bakterijskih bolesti, zato svakodnevno konzumiranje čajeva smanjuje dejstvo štetnih materija u našem organizmu.

ICON-LISTSATURA ORGANIC se potrudila da Vam predstavi i ponudi paletu organskih biljnih napitaka a njihova lekovitost i prelep ukus će blagotvorno delovati na Vaš organizam!

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.07.2024.

Zaštita lekovitog bilja

16.07.2024.

Efikasan lek za mnoge tegobe

01.07.2024.

Za organsku proizvodnju 14 miliona dinara

06.06.2024.

Uzgoj lekovitog bilja na malim površinama

20.05.2024.

Još dve nedelje ostalo je do zatvaranja trinaestog po redu Organic konkursa,

24.04.2024.

Besplatna sertifikacija

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca