Čime tretirati ječam

Procenat zaraženih biljaka je različit jer je u direktnoj vezi sa rokom setve, bujnosti useva, plodoredom, primenjenim agrotehničkim merama kao i do sada sprovedenim merama zaštite. Najzaraženiji su usevi iz ranih rokova setve, sa gustim sklopom biljaka, uskog plodoreda i u regionima gde se žita tradicionalno gaje na velikim površinama. Generalno, u centralnim i južnim krajevima naše zemlje, usevi su sa znatno nižim nivoom zaraženih biljaka u odnosu na Vojvodinu.

Na pojedinim parcelama (u Vojvodini) uočava se značajno vertikalno širenje simptoma navedenih oboljenja ka listu zastavičarušto upućuje na potrebu sprovođenja drugog fungicidnog tretmana za zaštitu ječma.

Zaštita od bolesti lista u fazama zastavičara je od izuzetne važnosti za očuvanje lisne mase i neometano odvijanje fizioloških procesa u biljci, što je preduslov za postizanje visokih prinosa.

Kod ječmova koji su ušli u fazu zastavičara i gde se registruje širenje simptoma bolesti, preporučuje se sprovođenje tretmana nekim od registrovanih fungicida (uz primenu gornjih doza):

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.01.2024.

Agrotehnika jarog ječma

09.11.2023.

Vrlo značajna štetočina

09.05.2023.

Zdravstveno stanje i aktuelni tretmani pšenice i ječma

15.03.2023.

Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

25.01.2023.

U ovom periodu se ne preporučuju hemijske mere zaštite useva

05.01.2023.

Kako je najbolje gajiti jari ječam

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca