Fizalis- ljubav u kavezu

Fizalis je poreklom iz toplih regiona Amerike, pa je toploljubiva vrsta. Optimalna temperatura za nicanje je 22-25 C, a za generativne organe 25 C . Zahteva dovoljno svetlosti i vode kao i ostale vrste iz ove familije (paradajz). Uspeva na različitim tipovima zemljišta sem kiselih i zaslanjenih. Najčešće se đubri sa 100-120 kg/ha NPK (pred sadnju i prihranjivanje u fazi cvetanja).

Fizalis se gaji iz rasada ili direktno iz semena. Pri proizvodnji iz rasada setva je polovinom marta, nega rasada je uobičajna, sadi se krajem aprila – početkom maja na rastojanje 70×60-70cm.

Za proizvodnju iz rasada potrebno je oko 200g semena za hektar proizvodnje. Pri gajenju direktno iz semena setva je početkom aprila i to povrtarskom sejalicom na rastojanje redova 70cm i na konačni razmak (posle jednog proređivanja) u redu od 30-40cm.

Za direktnu setvu potrebno je 1-1,5kg/ha semena. Negu useva čine dve do tri međuredne obrade uz jedno okopavanje, zalivanje (2-4 puta), prihranjivanje u fazi cvetanja NPK-đubrivom, posle prve berbe folijarno. Fizalis neprekidno cveta i donosi plodove sve do prvog mraza. Kod zrelog ploda čašica koja ga obavija postaje prozračna. Plodovi se beru po suvom vremenu i bez čašice. Dužim stajanjem u čašici plodovi poprime gorak i neprijatan ukus. Zavisno od vrste i uslova gajenja,prinos varira u širokim granicama. Sitnoplodne vrste rode 15-18 t/ha, a meksički 40-50 t/ha.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.12.2021.

Odličan dodatak jelima i kolačima

14.09.2020.

Zašto treba gajiti i jesti peruansku jagodu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca