Aleksandar Ivković: Potreban nam je Institut za pčele

Na karavanu „Najdomaćin 2024“ koji je održan u Lazarevcu  razgovarali smo sa Aleksandrom Ivkovićem, pčelarem, i predstavnikom  poljoprivredne zadruge „Queen Bee“ koja se bavi specifičnom proizvodnjom matica na izolovanom sparivalištu. Oplodni centar, tj sa sedištem  na 100 km od Lazarevca.  Mesto je izdvojeno, na planini, tamo gde nema drugih pčela, ali nema ni paše pa moramo da prihranjujemo pčele da bi ostale. Eto, troškovi su nam s razlogom visoki, ali kupci ih traže – kaže Aleksandar.

Zadruga je osnovana pre dve godine, i ima oko 100 članova.

Rade  na tome  da povećaju prinos meda po košnici, a to po njegovim rečima ne može  bez genetike i selekcije. Postoji i veštačka oplodnja, a oni su se  opredelili  na oplodnju prirodnim putem.

Po Aleksandrovim rečima,  imaju odličnu  saradnju sa institutima u Nemačkoj, Austriji i Sloveniji i prvi smo u Srbiji koji smo na legalan način uvezli maticu sorte slovenska karnika.

Prošle godine prinos po košnici je bio 50 kg meda po košnici, pretprošle 70 kg, a ove godine očekuje da će samo od uljane repice imati oko 30 kila, odnosno opet očekuje da će po košnici izvrcati oko oko 70 kg meda.

Aleksandar  je istakao iskusnog pčelara  Mišu Babovića iz Lazarevca, profesionalca  koji je prvi počeo sa ovakvom proizvodnjom matica. Za taj posao koriste se različite naprave koje liče na košnice, a to nisu. Pokazao nam je nukleus i oplodnjak, posude u kojima obitavaju matice dok se ne oplode. Imamo od 500 do 700 oplodnjaka u našoj oplodnoj stanici na planini koju sam pominjao.

– Mi u Srbiji, na žalost, nemamo svoj Institut za pčele i mislim da je vreme da se to promeni,istako je Aleksandar za kraj.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca