Poljoprivredno Gazdinstvo Đukić – primer dobre prakse

Poljoprivredno Gazdinstvo Đukić kao takvo postoji od 2004. godine  , kada je u našoj državi bilo zvanično prijavljivanje gazdinstava , a kao porodičan posao postoji još od sredine XX veka.

-Trenutno ovo imanje obrađuje negde oko 900 ha poljoprivrednog zemljišta  , a od toga je oko 400 ha pod povrtarskim kulturama-crni luk, šargarepa, cvekla, paprika,mini lubenica,kornišoni a  oko 40 ha pod  voćnjakom jabuke –sorti zlatni delišes , ajdared , greeni smith a ostalo pod ratarskim kulturama. Posedujemo i oko 3  ha zaštićenog prostora- plastenika u kojima se gaji , pod kompjuterskim nadzorom-prehranjivanjem i navodnjavanjem- paradajz,krastavac i ljuta paprika.

Gazdinstvo poseduje svoje skladišne komplekse za poljoprivredne proizvode – hladnjaču sa kontrolisanom temperaturom – kapaciteta 3.200 tona , kao i objekat skladiša sa kontrolisanom temperaturaom – kapaciteta 10.000 tona . U izgradnji je još jedna hladnjača sa kontrolisanom temperaturom u mestu Šajkaš.

-Pored hladnjače u Gospođincima nalazi se i objekat skladištenje luka i krompira  površine od oko 8000 m2.  U okviru skladišta dve komore površine oko 2.000 m2 pretvorene su u  skladišni prostor sa rashladnim sistemom .Osim  prostora za skladištenje ovde nalaze se i mašine za pakovanje luka i šargarepe .

Od poljoprivredne mehanizacije gazdinstvo poseduje  :  pored nekoliko starih traktora i prikolica –posedujemo 15 novih traktora svi kupljeni od 2007. godine sa savremenom opremom u njima-CASE , JOHN DEERE, kompletnu mehanizaciju za obradu zemljišta i njenu pripremu za setvu , sve mašine potrebne za setvu kao i one za vađenje proizvoda i njihovu obradu i doradu do gotovog proizvoda (sejalice,sadilice,setvospremače,rasurivače đubriva,tifone , sisteme kap po kap,rotokultivatore, viljuškare).

-Dobavljači smo velikim  trgovinskim marketima- METRO , DELHAIZE   , kao i mnogim trgovinskim i veleprodajnim objektima u okolini. Izvoznici smo naših proizvoda od 2006. godine   i plasiramo naše proizvode u sve zemlje u okolini tj. Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru,Sloveniju, Hrvatsku,Mađarsku, Makedoniju,Rumuniju i Bugarsku.

-Lazar Đukić , sa svojom suprugom Anđelkom i sinovima Ivanom i Đorđetom ,  ima velike planove , kako za svoj porodičan posao , tako i za razvoj  same  Opštinu Žabalj i njene okoline , te je spreman na saradnju sa svima kojima  je u interesu da poljoprivredna proizvodnja na ovim prostorima opstane i bude savremena.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.04.2024.

Mala riznica zdravlja

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

09.01.2024.

Značaj folijarne ishrane povrća

26.12.2023.

Virus smeđe naboranosti paradajza

21.12.2023.

Najbolje prirodno sredstvo za lečenje i negu kože

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca