Siva trulež plodova jagode

Siva trulež je ekonomski najznačajnija bolest plodova jagodastog voća i često je ograničavajući faktor proizvodnje. Prohladno i vlažno vreme su povoljni uslovi za razvoj bolesti. Najosetljivija faza razvoja jagada kada je ovo oboljenje u pitanju jeste cvetanje , a plod napada u svim stadijumima razvoja.

Infekcija nastaje na cvetovima koji su stradali od prolećnih mrazeva, na plodovima koji leže na zemlji ili malču i na onima koji su oštećeni.

Zaraženi plod brzo trune, dobija braon boju a na njemu se razvija siva pepeljasta prevlaka -micelija gljive iz koje vetar raznosi spore i širi zrazu.

U uslovima čestih kiša bolest se brzo razvija i širi. Na intenzitet pojave botritisa značajno utiče mikroklimat  naročito ukoliko nije obezbeđeno dobro provetravanje. Berba plodova treba da je na početku zrenja i potrebno je njihovo brzo rashlađivanje.

Ukloniti cvetove  u godini zasnivanja zasada iz frigo živića na otvorenom polju. Neophodna je izbalansirana ishrana sa dosta kalijuma, kalcijuma i magnezijuma u odnosu na azot.

Dobre rezultate u zaštiti od ovog oboljenja daju fungicidi iz grupe botriticida (Switch, Luna Sensation, Teldor, Pyrus, Signum, Quadris…) koje treba primeniti na početku cvetnaja i ponavljati tretmane u intervalima u zavisnosti od fungicida koji se primenjuje i vremenskih uslova. U vlažnijem  periodu skratiti period između dva tretmana. Kada započne zrenje i berba hemijska zaštita je zakasnela.

Tada voditi računa o karenci fungicida sobzirom na činjenicu da je cvetanje, formiranje plodova i sazrevanje kod jagodičastog voća sukcesivno i veoma razvučeno.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca