Priča o uticaju muzike na ukus vina deluje fantastično, ali Andrijan Nort sa Univerziteta Heriot Watt u Edinburgu sproveo je eksperiment kako bi dokazao ovu teoriju. On je angažovao 250 ljubitelja vina kojima je puštao različitu vrstu muzike dok su ispijali svoje piće. Birao je žanrove koji se mogu klasifikovati kao snažni i teški, potom suptilne i prefinjene note, kao i klasiku poput „Valcera cveća“ od Čajkovskog. Kontrolna grupa je u međuvremenu pila vino u tišini. Nakon testa ispitanicu su grupisali vina u jednu od navedenih kategorija. Nort je otkrio da muzika ima snažan uticaj na način na koji doživljavamo vino. Na primer, kada su ljudi pili crno vino dok su slušali „Karmina buranu“ 60 odsto ispitanika je svoje piće opisalo kao „moćno i teško“. Oni koji su slušali nežne note tokom ispijanja iste vrste vina ocenili su ga kao fino, pitko i nežno. Zato kad naredni put odete u restoran ili vinariju obratite pažnju na muziku koja se čuje u pozadini. To bi moglo da promeni vaš doživljaj vina koje pijete.