Italijanske visoko inovativne tehnologije

Italijanske kompanije razvijaju visoko inovativne tehnologije koje u značajnoj meri mogu unaprediti poljoprivredu u Srbiji. Kompletan lanac proizvodnje, od obrade zemljišta do pakovanja i distribucije biće predstavljen na kolektivnom nastupu te apeninske zemlje na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, čulo se na konferenciji za novinare u Palati Italije, uoči najznačajnijeg agrobiznis događaja koji se otvara u subotu. video icon

“Zahvaljujući Agenciji ICE/ITA, odnosno ekonomskom odeljenju italijanske Ambasade, Italija će se predstaviti sa najznačajnijim kompanijama iz poljoprivredno- prehrambenog sektora”, poručio je ambasador Luka Gori, ističući da Poljoprivredni Sajam u Novom Sadu predstavlja tradicionolano i veoma važno mesto susreta dve zemlje, čije ekonomsko partnerstvo postaje sve jače.

“Srbija je postala prva zemlja u svetu u kojoj Italija ima toliko razvijen i artikulisan institucionalni sistem. Prisustvo Italije u Srbiji se u poslednje vreme veoma pojačalo. To potvrđuje i otvaranje vodećih italijanskih institucija za kreditni menadžment i osiguranje izvoznih kredita i investicija. One dodatno olakšavaju realizaciju raznih vrsta investicija i različite oblike saradnje. Ekonomski odnosi između naše dve zemlje rastu i razvijaju se, a tome svedoči i Biznis forum koji će 24. maja biti organizovan u Trstu, nakon onog koji je u martu prošle godine bio održan u Beogradu”, istakao je Ambasador Gori.

Direktor italijanske Agencije za spoljnu trgovinu ICE/ITA, Antonio Ventreska poručuje da će nastup ovogodišnji kolektivni nastup Italije na Poljoprivrednom Sajmu u Novom Sadu biti posebno atraktivan.

“Prikazaćemo mašine koje će biti veoma inovativne i u duhu digitalne transformacije, odnosno Poljoprivrede 5.0 . Mi smo tu da budemo istinski partner poljoprivrednicima. To potvrđuje i naša saradnja sa Udruženjem “Poljoprivrednici nove generacije” koji su uz našu podršku posetili sajam Makfrut u Riminiju. Cilj je da se obratimo poljoprivrednicima u Srbiji, da sa njima podelimo znanje i inovacije i da zajedno budemo protagonisti razvoja. Na Poljoprivrednom samu organizujemo seminar posvećen “Poljoprivredi 5.0”, to će biti svojevrsna izložba mogućnosti. Imaćemo veoma reprezentativne učesnike iz Srbije i Italije. Želimo da potražimo odgovor na pitanje, šta je realno učiniti kada govorimo o saradnji u oblasti inovativnih tehnologija između dveju zemalja”, ističe Ventreska.

Da će kolektivni nastup Italije kao višestrukog partnera i prijatelja Poljoprivrednog sajma biti posebno privlačan i za posetioce i za privrednike potvrđuje i prvi čovek Novosadskog Sajma Nikola Lovrić i navodi da već sada postoji veliko interesovanje od strane privrednika u Srbiji za saradnju sa italijanskim kompanijama.

Međunarodni poljoprivredni sajam, čiji će ovogodišnji starteški partner biti Evropska Unija, generisaće razvoj saradnje , zaključili su učesnici konferencije za novinare u Palati Italije, a odbrojavanje do početka 91. po redu sajamske smotre je počelo. Dok se užurbano montiraju štandovi i izlagački paviljoni, pripremaju se konferencijski događaji i sajamske atrakcije i tako od 18. do 23.maja uz neizostavni poziv i prepoznatljivi slogan “svi na sajam”.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca