Prirodni lek i preventiva za mnoge bolesti

Bobičasto voće, u koje spadaju i ribizle, imaju visok sadržaj vitamina i minerala, kao i drugih hranljivih materija neophodnih za dobar imunitet i borbu protiv bolesti. Jedna od njegovih najvećih prednosti ove vrste voća je što zadržava većinu korisnih svojstava prilikom zamrzavanja ili prerade, pa može da se koristi tokom cele godine.

Ribizla (lat. Ribes rubrum), je žbunasta, listopadna biljka koja je nekad kao divlji žbun rasla širom Evrope, Azije i severne Amerike. U istoriji je ostalo zabeleženo da su još u 11. veku crvenu ribizlu koristili kao ukras, ali i cenjenu namirnicu od koje su se pripremala jela i prirodni lekovi. Kao kultivisana biljka prvi put je odgajena u 17. veku u Belgiji  i na severu Francuske. Danas se koristi za pripremu sokova, pekmeza, džemova, kao dodatak voćnih salata, a pravi se i vrlo lekovito i cenjeno vino od ribizle.

Ribizla je žbun jakog, plitkog korena koji može da poraste do 2 metra i živi 20 godina. Uspeva u umerenoj klimi na sunčanim mestima, vetar joj prija jer ne podnosi vlagu. Ima petokrake listove spiralno raspoređene na stabljici, a cveta  žuto -zelenim cvetićima. Plodovi sazrevaju oko 100 dana nakon cvetanja, a bobice su raspoređene u grozdove koji se beru od jula do kraja leta. U zavisnosti od boje plodova postoje crvene, koje su sitnije i nešto krupnije bele i crne ribizle.

Crvena ribizla sadrži proteine, biljne kiseline, vitamine B grupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K i odličan je izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose. Zbog bogatstva C vitamina pomaže u lečenju raznih infekcija, bubrežnih bolesti, pospešuje rad creva i podstiče izlučivanje štetnih materija iz krvi. Sadrži kalijum, koji je važan za zdravlje srca, pa deluje preventivno na hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže pri smanjenju rizika od moždanog udara. Stručnjaci kažu da redovna konzumacija ribizli sprečava više od 10 zdravstvenih problema, samim tim će sprečiti i potrebu za isto toliko vrsta lekova. Ribizle imaju veću količinu vitamina K, koji pomaže kod zdravog zgrušavanja krvi. Ovaj vitamin je zadužen za regulaciju kalcijuma u kostima, te pomaže zdravlju koštanog sistema, pa se ovo voće preporučuje pacijentima koji boluju od osteoporoze. Imaju laksativno dejestvo zahvaljujući bogatstvu vlakana, pa rešavaju problem zatvora i podstiče rad creva čime čuva imuni sistem organizma. Podstiče eliminaciju mokraćne kiseline, pa pomaže obolelima od gihta i drugih reumatskih bolesti. Semenke unutar plodova ribizle sadrže gama-linolnu kiselinu koja snižava povišeni krvni pritisak, bolove i upale, ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom, smanjuje napetost i stres. Izgnječene bobice mogu se koristiti kao oblog kod povreda, posekotina i opekotina.

Krupnije su u odnosu na crvene ribizle i imaju veliku hranljivu, terapeutsku i tehnološku vrednost zbog obilja vitamina C, antocijanina kao i visok sadržaj pektina. Iako se zovu crne ribizle, boja ploda je zapravo tamno ljubičasta koja potiče od sjajne opne koja obavija bobicu.  Imaju specifičan miris i sadrže dosta šećera, belančevina mineralnih supstanci i tanina. Često se naziva i super voće zato što sadrži duplo veću količinu anti-oksidanasa od borovnice, četiri  puta više vitamina C od pomorandže i dva puta veću količinu kalijuma nego što se može naći u bananama. Lekari sa Novog Zelanda i iz Švedske tvrde da se konzumacijom bobica crne ribizle kontroliše nivo krvnog pritiska, popravlja stanje psorijaze i dermatitisa, blagotvorno deluje na oči. Crna ribizla je prirodni lek za dijareju i veliki kašalj, a sok od ovog voća ubrzava metabolizam, zbog čega je veoma koristan za mršavljenje.

Crna ribizla je bogata vitaminom B5, B6 i B1 koji je ključan za održavanje i unapređenje metaboličkih procesa u organizmu. Sok od crne ribizle pokazao se i kao odličan lek protiv anemije. Crna ribizla sadrži još više vitamina A, koji je zadužen za dobar vid, ali da bi se ovaj vitamin apsorbovao u organizmu potrebno je uzimati ga uz zdrave masti, pa se preporučuje konzumiranje zajedno sa orasima. Ispitivanja koje je sproveo Institut za naučno istraživanje poljoprivrednih kultura u Škotskoj pokazali su da je crna ribizla najhranljivija od 20 najpopularnijih bobica i vrsti voća na svetu. Međutim, kako ističu stručnjaci sok od crne ribizle treba da izbegavaju trudnice i dojilje zato što nije utvrđeno kako utiče na bebe, a oprez se savetuje i deci i starijim osobama. Ne preporučuje se pacijentima koji imaju bolesti vena, hemofiliju ili uzimaju lekove za razređivanje krvi, jer sok od ribizle može povećati protok krvi u organizmu i time stvoriti dodatne probleme ovim bolesnicima.

Osim ploda u lekovite svrhe se koristi i list crne ribizle, koji se bere, suši i od njega se priprema čaj koji je efikasan biljni lek za lečenje reumatizma, a posebno reumatoidnog artritisa.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

25.06.2024.

Grinje na malini

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca