ĐUBRENJE KORNIŠONA NA OTVORENOM

Zbog visoke cene đubriva ali i ostalog repromaterijala, đubrenje treba raditi prema analizi zemljišta,takođe treba napomenuti da kornišoni ne podnose visoku zaslanjenost zemljišta (EC). U suprotnom proizvod je slabog kvaliteta.

Kornišoni su toploljubive biljke i ne usvajaju hranu ispod 16°S, pa ispod ove temperature ne treba ni đubriti. Voda za navodnjavanje ne treba da ima EC vrednost višu od 1,5.

Đubriva koja se koriste za prihranu kornišona moraju biti 100 % rastvorljiva, inače mogu začepiti kapajuće trake!

Optimalna proporcija azota (N) i kalijuma (K) se menja tokom razvojnih faza kornišona i kreće se od 1:1 do 2:1 tokom pune sezone gajenja.

Mešanje đubriva – U 5-7 litara mlake vode rastvoriti 1kg đubriva, usuti sve u bure sa vodom (kada se navodnjavanje radi iz bureta), ili pumpom za vodu u sistemu preko Venturi “T” spojnice.

Većina đubriva, sa izuzetkom onih koja sadrže kalcijum i fosfor, mogu se mešati i koristiti za prihranu kornišona. Đubriva koja sadrže kalcijum moraju se primenjivati odvojeno od ostalih kompleksnih đubriva koja sadrže fosfor.

Čišćenje kapajućih traka – Ukoliko voda za navodnjavanje sadrži veće količine rečnog taloga, kalcijuma, gvožđa ili mangana može doći do začepljenja kapajuće trake. Najbolji način da se reši ovaj problem, otvoriti krajeve kapajućih traka na kraju svakog reda i pustiti da voda protiče kroz sistem 5-7 minuta odnosno dok iz cevi ne poteče čista voda. Ponovo zatvoriti ventil i nastaviti navodnjavanje.

Nedostaci hranljivih elemenata

Nedostatak kalijuma (K)

Prvi simptomi se mogu zapaziti na nižim listovima gde se pojavljuje žutilo koje je uočljivo na ivici lista. Nervatura ostaje zelena.

Međusobni odnosi kalijuma i drugih hraniva

– Prekomerna količina kalijuma ili azota može uticati na smanjenje količine fosfora;

– Prekomerna količina kalijuma može podstaći nedostatak magnezijuma i smanjiti prinos kornišona;

Nedostatak magnezijuma (Mg)

Podseća na nedostatak kalijuma javlja se na sredini biljke.

Treba pažljivo pratiti nedostatak ili višak hraniva. Često se dešava da problem nije nedostatak nego to mogu biti oštećenja korena ili visoka temperatura.

Za pravilan razvoj kornišona neophodni su različiti elementi pri čemu je jako bitan i njihov odnos. Danas na tržištu postoje različiti tipovi i brendovi đubriva dostupni i u našim poljoprivrednim apotekama u Pčinjskom okrugu. Proizvođači nisu obavezni koristiti najskuplja đubriva, ona mogu biti jeftinija; najvažnije je da se u njima nalaze svi potrebni elementi u optimalnim odnosima. Da bi se to postiglo, moguće je i kombinovati različite vrste i brendove.

Najvažniji kriterijumi kod odabira đubriva za ishranu kornišona:

100% rastvorljivost u vodi;
Bez hlora;
Malo ili nimalo azota u obliku uree;
Da smanjuju pH rastvora;
Lako rastvoriva;
Ne povećavaju značajno EC rastvora

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.07.2024.

Zaštita krompira u ovom periodu

03.07.2024.

Ovo su nove sorte krastavca i paprike

21.06.2024.

Produžen rok za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje

19.06.2024.

Kada je poslednji rok za setvu krastavca kornišona

18.06.2024.

Priprema zemljišta za proizvodnju povrća

07.06.2024.

Robot za paradajz

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca