LETNJI RADOVI U RODNIM ZASADIMA JABUKE

U toku letnjih meseci zasadi jabuke ulaze u nešto mirniji i tehnološki manje zahtevan period. Primarni porast mladara se završava, kao i faza drugog (junskog) opadanja plodova. Zaštita od najvećeg broja bolesti i štetočina je pri kraju, tako da se dobro štićeni zasadi rutinski privode krajnjem cilju, a to je berba. U slučaju da je došlo do probijanja sistema zaštite voditi računa da zaraze ostanu lokalizovane i ne dođe do povećanja šteta, čime bi se poskupela zaštita, pogotovo kod prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda (Venturia inaequalis), gde sekundarne (konidijske) zaraze mogu načiniti veliku štetu, a svaka kiša predstavlja potencijalni rizik. Problem mogu napraviti druga i treća generacija jabukinog smotavca (Carpocapsa pomonella), kao i napad crvenog pauka (Panonychus ulmi i Tetranychus urticae).

U letnjem periodu se vrši prva procena prinosa, koja služi kao osnova za ugovaranje plasmana jabuke.

U jabučnjacima, posebno onim sa smanjenim prinosom uslovljenim alternativnošću ili jačim prolećnim mrazevima, preporučuje se izvođenje zelene rezidbe. Obavljanjem kvalitetne zelene rezidbe postiže se više korisnih efekata. Uklanjanjem vodopija i drugog prirasta smanjuje se bujnost stabala, a samim tim i povećava razvoj rodnog potencijala za sledeću godinu. Smanjenjem lisne mase postiže se veća prozračnost krune stabla, čime se omogućava bolja obojenost kod crvenih sorti, a istovremeno smanjuje potencijal zaraze gljivičnim oboljenjima. U ogoljenim delovima krune prirast se ostavlja i postavlja (povijanjem) u položaj u kome će se potencirati formiranje rodnih pupoljaka.

Poželjno je nastaviti sa primenom preparata na bazi kalcijuma zbog sprečavanja pojave gorkih pega, kao i drugih fizioloških poremećaja, čime se omogućava kvalitetnije i dugotrajnije skladištenje plodova. Koristiti preparate koji nisu na azotnoj bazi. Azot u ovom periodu ima negativan efekat, jer podstiče porast i produžava vegetaciju biljaka, koje ne uspevaju da uđu pripremljene u period zimskog mirovanja i kao takve su osetljivije na niske zimske temperature.

Preporučuje se upotreba sredstava na bazi aminokiselina kao redovna mera, a pogotovo u periodima veoma visokih, tropskih temperatura, kao i situacijama kada su kolebanja temperature velika, jer se time pospešuju fiziološki procesi koji čine biljku otpornijom na stres.

Redovno održavati zemljište, kako u redu, tako i međuredovima. Obradu u redu održavati frezom, a međuredni prostor u zasadima sa navodnjavanjem zatravljen. U zasadima bez sistema za navodnjavanje međuredove održavati kao jalovi ugar.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

02.09.2024.

Zaštita jabuke

19.08.2024.

Prof. dr Zoran Keserović daje savete voćarima

18.07.2024.

Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

25.06.2024.

Letnja rezidba voća

21.06.2024.

Produžen rok za podnošenje zahteva za IPARD podsticaje

18.06.2024.

Kako protiv smotavca i pepelnice jabuke

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca