Osnovan Fond za podršku proizvođačima voćnih rakija

U Gradskoj upravi u Kragujevcu potpisan je ugovor o formiranju Fonda za podršku malim proizvođačima voćnih rakija, u okviru inicijative “Destilati za destilerije”, koja predviđa stručnu pomoć, nabavku opreme, garantovanu cenu otkupa

Inicijativu su pokrenuli Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Regionalna asocijacija proizvođača rakije “Šumadijska rakija” i Centar za strna žita i razvoj sela. Ugovor su potpisali njihovi predstavnici kao i predsednici opština Aranđelovac i Rača.

”Jedan od ključnih problema u proizvodnji rakije je nelegalna proizvodnja, a to je rezervoar koji može da bude iskorišćen na potpuno drugačiji način. Ovim projektom želimo da sistemski pristupimo kooperaciji proizvođača voćnih destilata što je potpuno nova stvar za čitavu Srbiju”, istakao je direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović.

On je najavio da će Regionalna asocijacija proizvođača rakija, shodno potrebama, imati zahteve na godišnjem nivou, a konsultanti tehnolozi će obilaziti kućne proizvođače kako bi definisali šta je potrebno da bi se ti zahtevi ispunili. Posle toga se odobravaju sredstva za kupovinu potrebne opreme, a Asocijacija sa kućnim proizvođačima potpisuje višegodišnji ugovor kojim se garantuje cena otkupa destilata.

”Naše destilerije će tako imati stabilan priliv destilata odgovarajućeg kvaliteta, a kućni proizvođači osiguran plasman tih destilata. Na taj način se povećava ukupna količina rakije sa kojom naša teritorija može da nastupi ne samo na tržištu Srbije, već i šire”, kazao je Popović.

On je izrazio očekivanje da će ovakav primer biti uspešan i da će sledeće godine privući još lokalnih samouprava kako iz Šumadije, tako i Pomoravlja.

”Ovo je nov iskorak u pomoći malom poljoprivrednom proizvođaču čija proizvodnja rakije do sada nije bila legalna”, rekao je savetnik gradonačelnika Kragujevca za poljoprivredu Damjan Srejić.

Srejić je objasnio da su mali proizvođači do sada mogli da prave rakiju za svoje potrebe, ali ne i za tržište. ”Ovo je način da u destilerije u koje smo već uložili, nabave sirovinu i dobiju konsultantske usluge od stručnjaka. Tehnologija napreduje, a mi želimo da imamo što kvalitetniju rakiju koja će ući u legalni promet, što bi bio još jedan od načina da doprinesemo državnom budžetu”, naglasio je Srejić. U Srbiji ima oko 1.100 destilerija.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.08.2024.

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava

08.05.2024.

Najprestižnija manifestacija posvećena rakiji i jakim alkoholnim pićima „Rakija fest“

13.12.2023.

Ovo tržište je nova prilika za srpsku rakiju

25.07.2023.

Golijska suza – eliksir mladosti

06.03.2023.

Suva šljiva i rakija iz Mačve put Evrope i Amerike

30.12.2022.

O njoj se ispredaju priče i mitovi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca