Kako visoke temperature utiču na voćarske kulture

Visoke dnevne temperature ovih dana mogu da ostave niz negativnih posledica na većinu voćarskih kultura. Dejstvo temperatura preko 35 0C nepovoljno se odražava na narušavanje mnogih fizioloških i biohemijskih procesa u biljkama. Posebno je smanjena asimilacija ugljendioksida i produkcija organske materije, što dovodi do smanjenja rezervnih materija u gotovo svim tkivima i organima voćaka. U uslovima nedostatka vode zatvaraju se stome, listovi se uvijaju, pa je i proces transpiracije i hlađenja usporen. Sve ovo dovodi do usporene aktivnosti enzima, promene fizičkih i hemijskih osobina protoplazme, nakupljanja štetnih materija. Pored izuzetno visokih temperatura problem predstavlja i izrazito niska relativna vlažnost vazduha koja doprinosi pojačanoj evapotranspiraciji biljaka. Posledice ovakvih vremenskih uslova u periodu vegetacije dovode do smanjenog nalivanja plodova, prevremenog opadanja, lošijeg kvaliteta plodova, njihovog otežanog čuvanja i skraćenja perioda skladištenja.U ovako ekstremnim uslovima, intenzivnija je pojava bolesti i štetočina posebno pojava grinja što iziskuje češće preglede voćnih zasada.

Kako je otpočeo period diferenciranja rodnih pupoljaka kod trešnje ,višnje ,šljive trebalo bi sprovesti pojačano đubrenje organskim i mineralnim đubrivima uz redovnu kontrolu plodnosti zemljišta. Zelenu rezidbu u ovim vremenskim uslovima treba uraditi umereno, uz minimalno prekraćivanje mladara koji zasenjuju plodove i štite ih od negativnog dejstva sunčevih zraka.

Najveće štete nastaju od direktne sunčeve svetlosti koja dovodi do stvaranja ožegotina na listovima i plodovima voća koji gube upotrebnu i tržišnu vrednost.Trenutno su najosetljivije kupine i maline(remontantne sorte).Pored smanjenja kvaliteta i veličine plodova štete zbog ožegotina uključuju i pojačano opadanje plodova, smanjenje broja cvetova u narednoj godini i skraćenu dužinu čuvanja plodova.

Umanjenje štetnog dejstva visokih temperatura može se ostvariti upotrebom mreža za zasenu sa odgovarajućim fotoselektivnim efektom. Mreže smanjuju intenzitet sunčevog zračenja i menjaju spektar sunčeve svetlosti ( direktne i difuzne ) i na taj način različito utiču na fotosintezu i fiziološke procese rasta, razvića i plodonošenja. Primena agrotehničkih mera : dobra ishrana, navodnjavanje i mere borbe protiv biljnih bolesti i štetočina dovodi do dobre lisne mase koja pravi zaštitu od direktnog zračenja. Takođe, postavljanje protiv-gradnih mreža kojima je osnovna funkcija zaštita od grada, a posredna je zasena smanjiće pojavu ožegotina na plodovima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.08.2024.

Prof. dr Zoran Keserović daje savete voćarima

01.08.2024.

Jodno skrobni test

22.07.2024.

Uskoro manifestacija Dani kupine evo i gde

17.07.2024.

Berba plodova šljive

09.07.2024.

Zaštita maline posle berbe

02.07.2024.

Letnja rezidba višnje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca