Ocenjivanje meda

Drugo nacionalno ocenjivanje meda sa međunarodnim učešćem organizuju Savez pčelarskih organizacija Srbije u saradnji sa Srpskim društvom za testiranje i ocenjivanje meda

Svrha ocenjivanja je promocija visokokvalitetnog meda u svakom delu spektra njegove upotrebe i potrošnje, kao i stimulacija pčelara da sprovode sve neophodne mere na pčelinjaku, kako bi došli do što sortnijeg meda, uz pomoć znalačke saradnje sa svojim pčelama, kao i podizanje svesti pčelara i potrošača o kvalitetu meda, navodi se na sajtu SPOS-a.

Ovo je jedinstvena manifestacija stručnog i promotivnog karaktera, koja će promovisati kvalitet meda iz Srbije. Osim toga, ovo takmičenje će se koristiti za generisanje svesti o tome kako različiti sistemi manipulacije medom mogu da utiču na kvalitet finalnog proizvoda.

U olfaktornom ocenjivanju mogu učestvovati pčelari pojedinci, zadruge i firme (privredna društva). Ocenjivanje će se obavljati u dve glavne kategorije: domaći medovi i inostrani medovi.

Uslovi učešća

Na ocenjivanje je potrebno poslati jedan (1) kg bilo kojeg meda sakupljenog tokom pašne sezone 2024. godine (ako neku vrstu meda nemate iz ove godine, napišite na tegli iz koje je godine med koji šaljete), naravno može se slati i više vrsta medova, ali se za svaku vrstu uplaćuje posebna kotizacija.

Uz teglu je potrebno dostaviti deklaraciju meda (ne lepi se na teglu) istu kao kada se med stavlja u promet (neophodne podatke možete naći na etiketi tegle SPOS-a koja vam može poslužiti kao uzor, a sve o tome kako se i šta ispisuje na etiketi imate u besplatnoj SPOS-ovoj knjizi VODIČ ZA PLASMAN MEDA, u kojoj imate i etiketu tegle SPOS, koju možete čitati na linku: https://spos.info/knjiga-na-poklon-clanovima-spos-a-se-upravo-stampa). Nije potrebno izlagati se bilo kakvim troškovima, već odštampajte etiketu na štampaču na najobičnijem belom papiru, a možete čitko ispisati i rukom sve što zakon nalaže. Pravilan ispis svih podataka biće posebno cenjen i može se dodeliti posebno priznanje za najbolju deklaraciju.

Potrebno je dostaviti i informaciju o lokaciji sakupljanja meda (navedite atar sela ili grada gde je pčelinjak bio smešten tokom trajanja paše). U slučaju kada med šalju firme ili zadruge, navode imena svih mesta odakle su pčelari čiji je med homogenizovan u lotu iz kog tegla potiče.

Kotizacija za učešće iznosi 3.700 dinara plus PDV (ukupno 4.440 dinara, što je 26% jeftinije nego prošle godine) po vrsti meda i uplaćuje se na račun SPOS-a: 200-2361360102033-24 sa obaveznim pozivom na broj 4440. Ova kotizacija od 4.440 dinara sa PDV je JEDINO što treba platiti da bi se učestvovalo u ocenjivanju.

SUZBIJANJE VAROE – KONTROLA NA PČELINJAKU I METODE SUZBIJANJA

Uzorke dostaviti najkasnije do 20. decembra 2024. godine

Na sajtu saveza se navodi i da SPOS nije odgovoran za bilo koje prijavljeno učešće nakon isteka propisanog roka, potpuni ili delimični gubitak materijala za učešće tokom transporta, hemijsko/prirodno ili organoleptičko kvarenje uzoraka usled promena temperature ili lomljenja tegli ili bilo kojeg drugog problema tokom transporta. Stoga je pošiljalac dužan da što bolje upakuje uzorke za transport. Poštanske, kurirske ili bilo koje druge troškove u vezi sa prevozom uzoraka do prostorija SPOS-a snosi pošiljalac.

Organizator će obezbediti sve neophodne uslove da komisija za ocenjivanje ne zna čiji med pregledava (slepo organoleptičko degustiranje), a to neće znati ni sam SPOS sve dok analiza i ocenjivanje ne budu završeni, a šifre ponovo spojene. Komisiju za ocenjivanje čine međunarodno priznati stručnjaci Srpskog društva za testiranje i ocenjivanje meda, te je ovo jedino validno nacionalno takmičenje ove vrste u Srbiji.

Ilustracija:Med, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija:Med, foto: Domaćinska kuća

Svaki pošiljalac meda na Drugo nacionalno ocenjivanje meda postaje učesnik ocenjivanja i samim slanjem meda prihvata da SPOS zadržava pravo odlučivanja o eventualnom objavljivanju ličnih podataka učesnika. U slučaju zadesnog oštećenja ili gubitka uzoraka, SPOS ne snosi odgovornost.

Adresa za dostavljanje uzoraka: SPOS, ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd (sa naznakom: Pčelari koji budu nagrađeni u ovom ocenjivanju, imaće pravo da svoje priznanje reklamiraju javnosti, a rezultati ocenjivanja biće javno objavljeni na sajtu SPOS-a i u časopisu SRPSKI PČELAR, a biće prosleđeni i svim medijima na objavljivanje.

Svečana dodela priznanja obaviće se na otvaranju XVI Državnog pčelarskog sajma 8. februara 2025. godine. Imena tri pčelara čiji su medovi najbolje nagrađeni biće objavljena pravovremeno, najmanje dan pre održavanja Sajma. Pored pehara, uz pomoć naših poznatih proizvođača (Finans, Mineli, Zora), obezbedili smo vredne nagrade za vlasnike najboljih medova: Sve nagrađene pozivamo da obavezno dođu da prime pehar, prohromske kante za 100 kg meda i pčelarsku bluzu, poručuje SPOS.

Povodom Svetskog dana pčela: Tržište meda preplavljeno falsifikatima, u nekim zemljama i više od 80 %

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.08.2024.

EBA: STAVIMO TAČKU NA LAŽNI MED ZAJEDNO!

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

09.05.2024.

17. po redu Međunarodni sajam meda i vina

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

01.02.2024.

Državni pčelarski sajam

29.01.2024.

Pčelar Ivica Matić: Vreme je za pravo tržište

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca