Požurite u Koceljevu ima još vremena

Petnaesti festival zimnice, koji je ove godine održan kao dvodnevna manifestacija, okupio je preko 260 izlagača, uglavnom prerađivača voća i povrća iz gotovo svih krajeva Srbije. Ovaj festival, koji je već postao tradicionalan, predstavlja pravi praznik za ljubitelje domaćih specijaliteta i zimnice.

Organizatori su istakli da je ponuda ove godine bila izuzetno bogata, i veruju da će svaki posetilac naći nešto po svom ukusu na prodajnim štandovima. Među izlagačima su se posebno istakli Dunja i Milaš, porodični proizvođači iz Drožetića, koji su ove godine doneli proizvode od svojih šljiva koje uzgajaju na oko 10 hektara zemlje. Sve što proizvode, uključujući suve šljive i razne slatke i slane specijalitete, pripremaju u porodičnom okruženju uz pomoć radnika.

„Prinos šljiva ove godine bio je odličan, što je iznenadilo s obzirom na sušu koja je pogodila našu zemlju,“ rekli su izlagači. Na štandu su predstavljeni različiti proizvodi od šljive, među kojima su suve šljive sa i bez koštica, kao i slatko od suvih šljiva kuvano u vinu i punjeno orasima, što je posebno delikatesno.

Porodica Vulović, koja se već 15 godina bavi proizvodnjom zimnice, takođe je bila među izlagačima. Njihovo domaćinstvo proizvodi i prerađuje papriku, krastavac, paradajz i druge vrste povrća, koje zatim pakuju u tegle. Njihov ajvar je posebno cenjen, što potvrđuju i četiri osvojene zlatne medalje. Na štandu su imali različite vrste ajvara: blagi, ljuti, ekstra ljuti i cepani, a cena tegle se kretala od 1000 do 1200 dinara.

Pored ajvara, ponuda zimnice uključivala je i razne vrste slatkog: šljivu sa orasima, kombinaciju šljive i smokve, višnju, belu trešnju i marelu. Posebno je zanimljiv proizvod grožđe sa ljutom paprikom u slatkom nalivu, koji nudi jedinstven spoj ljutog i slatkog ukusa.

Prvog dana manifestacije, pored odlične gastronomske ponude, posetioci su mogli da uživaju i u pratećem programu, kao što je dečji program koji su izveli najmlađi članovi lokalne zajednice.

Festival zimnice nije samo mesto gde se kupuju i prodaju proizvodi, već i događaj koji slavi tradiciju srpske kuhinje. Zimnica, kao što su ajvar, slatko, kiseli krastavčići i ostali proizvodi, predstavlja neizostavni deo svakog domaćinstva u Srbiji, a njena priprema je ritual koji se prenosi sa generacije na generaciju. Mirisi i ukusi zimnice vraćaju nas u detinjstvo i podsećaju na toplinu porodičnog doma. Ova manifestacija je prilika da se podsetimo na važnost očuvanja ove tradicije i da uživamo u autentičnim ukusima naše zemlje. Ponuda je, ocenjuju organizatori, bogata i veruju da će se za svakog kupca naći nešto na prodajnim štandovima.

 

 

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca