Šargarepa može da se seje i tokom prvih dana novembra.Odgovaraju joj plodna zemljišta neutralne reakcije.Kvalitet zemljišta ima najvažniji uticaj na formiranje pravilnog korena.Kada naiđe na kamen ili nepropusni sloj račva se i puca.Dobri predusevi za šargarepu su mahunarke ,paprika,paradajz,kupus,a loši su korenasto i krtolasto povrće.Posle nje se može sejati skoro sve povrće.Najčešće se gaji kao drugi usev u plodoredu, posle biljaka koje se obilno đubre stajnjakom.
Šargarepa u tipu „Nantes“treba sejati u šestorede bankove širine 120 cm, s razmakom između redova 14 cm i rastojanjem između bankova pola metra.Seje se na dubinu od 1,5 do 2 cm.U zavisnosti od temperature nicanje može da traje i do 20 dana.Da bi se skatio ovaj period seme se pre setve naklijava ili jarovizuje. Za naklijavanje seme se stavi u platnenu vrećicu i kvasi umakanjem u hladnu vodu svakih pet sati tokom jednog do dva dana.Posle namakanja se ocedi i ostavi na temperaturi od 18 – 20 stepeni.Tokom ovog tretmana sme polako bubri i povećava zapreminu.Pre setve ga treba prosušiti da bi se nicanje olakšalo i normalno nastavilo.
Jarovizacija semena nema veze sa jarovizacijom biljaka koja utiče na prorastanje i cvetanje.Na početku ovog procesa kilogram semena se potopi u litar vode i drži na sobnoj temperaturi tokom 4 – 5 dana, tj dok ne počne klijanje.zatim se prenosi u frižider u kojem je temperatura od 0- 1 stepena , i tu se čuva 10 – 15 dana.
Seje se u vležno zemljište .Jarovizovano seme niče 7-8 dana ranije od nejarovizovanog.Šargarepa iz ovog roka se vadi u martu.Tada na tržištu ima dovoljno šargarepe iz hladnjača, tako da u novembru treba sejati šargarepu samo ako postoji sigurno tržište.