Otvaranje košnice u oktobru najmanje je štetno evo i kada

U oktobru treba zazimiti pčele i nastaviti i sve poslove na pčelinjaku koje su pčelari započeli u septembru.

Oktobar je mesec kada je temperatura u proseku niža za par stepeni u odnosu na prethodni period. Razdoblja sunčanih dana su kraća, temperatura osetno brže pada, uz napomenu da su padavine učestalije i da je intenzitet vetra češći tako da sve nabrojano ima kontraproduktivne efekte na radove i postupke na pčelinjaku koji nisu na vreme sprovedeni.

Otvaranje košnice u oktobru najmanje je štetno u kasno posle podne. Moramo znati zbog čega je otvaramo i što kraće da je otvorena, jer namamićemo tuđice i izazvati grabež. Ako u septembru nismo izvadili po jedan ram iz plodišta radi dobre ventilacije u košnici sad je poslednji momenat. U zimskom pčelinjem klubetu ne sme biti previše star i taman ram, može biti izvor zaraze, nije dobar ni devičanski ram, hladan je, a satna osnova će delovati kao pregradna daska, pocepaće klube i uništiti celu zajednicu. Kad oktobarskom kontrolom primetimo da je pčelinja zajednica iz nekog razloga brojčano oslabila, a nema vidljivih znakova bolesti obavezno je treba spojiti sa nekom srednje jačine. Dve brojčano siromašne zajednice potrošiće mnogo više hrane nego isti broj jedinki u jednoj košnici. A veliko je pitanje da li će ijedna od njih dočekati novi nektar.

Spajanje pčelinjih zajednica u ovo vreme je lako. Obe zajednice, pred veče posuti šećerom u prahu i obe naprašiti cimetom, pa slabiju staviti na jaču bez ikakvih pregrada. Pčele se zabave slatkim poslom, a cimet dominira mirisom pa se pčele već prve noći izmešaju, a same će nepogrešivo odabrati maticu koju će čuvati u zimskom klubetu. Nekad je preporučivano prskati obe zajednice blagim rastvorom rakije pa pregraditi listom novine, mišljenja sam da pčelama škodi kvašenje, pogotovu kad su noći već duge a mogu biti i hladne, i troše se uklanjajući novinsku pregradu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca