U Kragujevcu je održan 5. Šumadijski festival rakije koji je ove godine okupio više od 30 izlagača sa teritorije Srbije, Republike Srpske i Bugarske. Organizatori su Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, uz podršku Grada Kragujevca.
Osim uživanja u degustaciji premijum proizvoda, održane su i radionice: „Dvostruka i jednostruka destilacija – uticaj na kvalitet destilacija“, koji je održao dr Ivan Urošević i radionica na kojoj je predstavljena Riedl čaša za rakiju.
Jedan od glavnih ciljeva manifestacije je podizanje nivoa rakijske kulture i bolja pozicioniranost destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda. Osim toga, ovo je i jedna od aktivnosti koje doprinose razvoju i promociju jedinstvenog turističkog proizvoda «šumadijska rakijska tura», koji organizatori razvijaju i plasiraju na turističko tržište.
Na poziv Agencije za regionalni razvoj Šumadije i Pomoravlja predstavnici Etno umetničkog kluba Čerenjski koji su organizatori velikog Sajma zdrave hrane u Baljevcu ovog vikenda bili su gosti 5 šumadijskog festival rakije u Kragujevcu.
Na ovom Festivalu koji je organizovalo Udruženje “Šumadijska rakija” u INVENT CENTRU učestvovalo je više od 35 destilerija i vrhunskih proizvođača voćnih rakija i konjaka iz cele Srbije i regiona. Nažalost, proizvođača dobre i poznate rakije iz našeg kraja na ovom Festivalu nije bilo. Podršku konzumaciji i degustaciji najkvalitetnijih “zlatnih” rakija Srbije pružili su proizvođači prateće industrije kao što su izlagači hrane i delikatesnih proizvoda od mesa, testa i raznih vrsta sireva.
Predstavnici EUK, Čerenjski, Mile i Zorica Jasnić na ovom Festivalu uputili su pozive za učešće na Baljevačkom Sajmu sledeće godine predstavnicima Fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačke Banje, Trgovinsko-ugostiteljskoj školi “Toza Dragović” iz Kragujevca i poznatim proizvođači rakije “Jelički dukat” iz Čačka kao i proizvođačima “Boemske rakije” id Dragobraće kod Kragujevca.