Sorta breskve Rosa nastala je metodom planske hibridizacije ukrštanjem sorti Flaminija i Otemglo(Autumn glo) na Radmilovcu, Oglednom dobru Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, oplemenjivačkimradom profesora Dragana Nikolića, Aleksandra Radovića, Vere Rakonjac i Dragana Milatovića. Odobrena i stavljena na listu priznatih sorti 2023 godine.
Rosa se odlikuje se veoma kasnim vremenom sazrevanja (treća dekada septembra), cvetanje je srednje pozno, cvet je ružolik. Sorta prorodi rano i rađa redovno i obilno,dobre je otpornosti na zimske i prolećne mrazeve, kao i na prouzrokovače bolesti. Odlikuje se srednje bujnim rastom.
Plod je u prvih nekoliko godina nakon početka plodonošenja srednje krupan, međutim ulaskom u punu rodnost on postaje krupan, prosečne mase 170 g, okruglastog oblika. Pokožica ploda je žute boje, sa retkim maljama. Dopunska atraktivna crvena boja prekriva oko 40% površinu ploda, što je čini dobro obojenom sortom za tako kasno vreme sazrevanja.
Meso ploda je žuto, čvrsto, sočno, slatkog ukusa i izražene arome. Odlikuje se veoma kvalitetnim plodovima, koji sadrže oko 20% rastvorljivih suvih materija, oko 15% šećera i oko 0,65% kiselina. Koštica je sitna, okruglastog oblika i lako se odvaja od mesa (kalanka).
Sorta veoma kasnog vremena sazrevanja, čvrstih i kvalitetnih plodova, koji mogu dobro da se čuvaju u hladnjači. Zbog toga se preporučuje njeno uvođenje u proizvodnju, čime bi se nadoknadio nedostatak sorti breskve na tržištu sa veoma kasnim vremenom sazrevanja.